Votimi për pensionin e 13-të të AVS-së po e elektrizon popullatën në Zvicër

51 Lexime

Votimi i nismës për pensionin e 13-të të AVS-së është më i pavendosur se kurrë. Por një gjë është e sigurt: popullata ndjehet e shqetësuar nga këto zgjedhje. Në të vërtetë, po shfaqet një pjesëmarrje e fortë. Por kush do të përfitojë?

Pensioni i 13-të i AVS-së po e elektrizon popullatwn nw Zvicwr: Pritet pjesëmarrja mbi mesataren për votimin e 3 marsit. Këtë e tregojnë shifrat e qyteteve dhe bashkive të ndryshme për kthimin e zarfeve të votimit deri më tani.

Në Gjenevë, për shembull, më shumë se 30% e zarfeve të votimit ishin kthyer tashmë të martën. Një tendencë e ngjashme vërehet edhe në qytetet e tjera të mëdha të vendit. Në Cyrih, pjesëmarrja tani kalon 38% dhe kufiri prej 40% është kaluar edhe në Bazel. Në qytetin St. Gallen, ku u hodhën më shumë se 39% e votave, autoritetet parashikojnë një pjesëmarrje përfundimtare prej 55 deri në 58%.

„Po shfaqet një pjesëmarrje më e lartë se mesatarja, shumë më tepër se 50%, apo edhe 60% në disa qytete“, thotë shkencëtari politik Lukas Golder i institutit kërkimor GFS Bern. Prandaj, shifrat aktuale pritet të rriten të dielën.

Në Bernën federale ka një nervozizëm të madh mes partive, sepse rezultati i zgjedhjeve premton të jetë i afërt. Një thriller i vërtetë ka marrë formë që nga publikimi javën e kaluar të sondazhit të dytë të SSR-së, i cili tregoi 53% po – dhe për rrjedhojë pavendosmërinë totale. Në Sallën e Hapat e Humbur të Pallatit Federal, vota është në buzët e të gjithëve – disa janë të bindur se nisma do të kalojë momentin historik, të tjerë mendojnë se do të dështojë të paktën në shumicën e kantoneve. Kundërshtarët dhe mbështetësit e tekstit bien dakord për të paktën një pikë: „Do të jetë e ngushtë, gjithçka tani varet nga mobilizimi“.
Por cila palë do të ndihmohet më shumë nga kjo pjesëmarrje e fortë? „Për këtë votim, priret të jetë kampi „po“, beson Lukas Golder. „Sidomos sepse ne po shohim mobilizim masiv në qytete“.

Situata i kujton votat e vitit 2021, ende të shënuar nga Covid. Pjesëmarrja mesatare gjatë vitit ishte 57.4%. Një numër shumë i lartë. “Në kohën kur kishte rritje masive të mobilizimit në ditët e fundit, është e mundur edhe këtë herë.”

Kjo shpjegohet edhe me faktin se iniciativa nuk korrespondon me modelin klasik majtas-djathtas. Kështu, nisma gjen një përgjigje të favorshme në qarqet fshatare dhe konservatore, siç dëshmohet veçanërisht nga debatet që gjallëruan seksionet rajonale të UDC, pavarësisht kundërshtimit të partisë në nivel kombëtar. Për Lukas Golder, është e qartë se “edhe nëse UDC-ja mobilizohet në fshat, kjo nuk i sjell dobi automatikisht kampit jo”.

Normalisht, nismat popullore humbasin popullaritetin gjatë fushatës së votimit, pasi kundërshtarët vënë në dukje dobësitë e tyre dhe mund të krijojnë kështu pasiguri, transmeton portali Shtegu. Edhe këtë herë, sondazhet tregojnë një rënie – që nuk do të thotë domosdoshmërisht se ky trend do të vazhdojë.

“Për shkak të mobilizimit të fortë, një kurs atipik është i mundur për këtë iniciativë,” shpjegon Lukas Golder. “Për shembull edhe sepse mund të lidhet me më shumë vota proteste.” Për më tepër, kampi po e ka përgatitur terrenin prej kohësh me debatin për fuqinë blerëse.

Më 3 mars a do të mjaftojë numri i votave pro për të fituar? Lukas Golder nuk dëshiron të rrezikojë një parashikim. „Ajo mund të lëkundet ende në njërën anë ose në tjetrën,“ zbut ai. „Në nivelin e shumicës së kantoneve në veçanti, çdo votë mund të llogaritet“.