“Kimikatet përgjithmonë” të rrezikshme në cigaret IQOS

123 Lexime

Vitet e fundit është bërë gjithnjë e më e qartë se të ashtuquajturat „kimikate përgjithmonë“ (PFAS; kimikate për- dhe polifluorinuara) përfaqësojnë një problem masiv shëndetësor. Sipas hulumtimeve aktuale, kimikatet kanë qenë të lidhura me një sërë problemesh serioze shëndetësore

Shoqata „Blaue Kreuz BE-SO-FR“ ka testuar shkopin e duhanit IQOS-TEREA për 24 PFAS nga një laborator i akredituar. Këto substanca të rrezikshme u zbuluan në të katër mostrat.

Një laborator i akredituar në Austri ekzaminoi një shkop duhani IQOS “TEREA BRONZE” në katër nën-mostra. Shoqata „Blaue Kreuz“ e bleu paketën e cigareve në dhjetor 2023 dhe e dorëzoi në laborator në paketimin e tij origjinal. Për analizën PFAS, laboratori preu dhe përpunoi katër pjesë cigaresh me letrën përkatëse të cigares. Substancat u përcaktuan duke përdorur spektrometrinë e masës kromatografi të lëngët-tandem.

Në total, laboratori ishte në gjendje të identifikonte katër nga 24 PFAS që kërkonte. Tabela më poshtë tregon PFAS të zbuluar për nënkampion.

Hulumtime të mëtejshme janë të nevojshme për të kontrolluar nëse „kimikatet përgjithmonë“ të gjetura janë të pranishme në çdo shkop të vetëm IQOS dhe se si ato mund të dëmtojnë përdoruesit e IQOS.
“Fatkeqësisht, një numër i konsiderueshëm bishtash cigaresh – përfshirë shkopinjtë TEREA – përfundojnë në mjedis. Cungët lëshojnë substanca kimike në tokë, ujë, liqene dhe dete. Kjo mund të ndikojë gjithashtu në „kimikatet përgjithmonë“ në shkopinj IQOS“, thotë Markus Wildermuth nga Blue Cross. „Përveç kësaj, të gjitha shkopinjtë TEREA përmbajnë një copë metali të mprehtë që përbën një rrezik të panjohur më parë për fëmijët e vegjël dhe kafshët“.