Politikani lartë zviceran i PS-së Cédric Wermuth: Granit tani është një emër normal zviceran, si Markus apo Andrea

26 Lexime

Komentatori i SRF, Sascha Ruefer thuhet të ketë thënë se kapiteni i kombëtares Granit Xhaka „nuk ishte zviceran“. Debate të tilla janë të dëmshme për shumë njerëz, thotë bashkëkryetari i PS-së Cédric Wermuth

Edhe një herë kombëtarja e Zvicrës u bë kryefjalë. Komentatori zviceran, Sascha Ruefer, thuhet se ka bërë komente nënçmuese për kapitenin Granit Xhaka në dokumentarin e SRF „The Pressure Game“. Mirëpo, fjalia “Graniti është shumë gjëra, por jo zvicerane” nuk u transmetua kurrë.

„WOZ“ bëri publike linjat shpërthyese të enjten, SRF nuk i mohoi ato. Dënimi shkaktoi diskutime dhe debate të urrejtjes deri në Pallatin Federal. Bashkëpresidenti i PS-së Cédric ëermuth i thotë 20 minutave: „Për të ardhmen, i bëj thirrje Sascha Ruefer dhe të gjithëve që më në fund të varrosin këtë debat“.

Për Wermuth është e qartë: «Skuadra e sotme e futbollit është një simbol që tregon se sa e vërtetë është Zvicra. Ajo pasqyron vendin tonë shumë më mirë sesa, për shembull, Parlamenti”. Biografia e Granit Xhakës është “po aq zvicerane sa ajo e Erëin Müller nga Emmentali”.

PS-Wermuth: „Granit sot është një emër normal zviceran“

Ai po lufton që kjo më në fund të njihet në të gjithë Zvicrën. Por ne nuk mund t’u kërkojmë njerëzve si Granit Xhaka të heqin dorë nga identiteti i tyre. Në lidhje me njerëzit nga Ballkani Perëndimor, ëermuth thekson arritjet integruese të shoqërisë zvicerane.

“Kur isha i ri, në këndin e lojërave ka pasur gjithmonë përleshje mes shqiptarëve, serbëve dhe zviceranëve”, tha kryetari 37-vjeçar i partisë. Tani vendi është më tej. “Granit tani është një emër normal zviceran, si Markus apo Andrea”.

Fakti që pyetja e „zviceranëve të vërtetë“ bëhet vazhdimisht dhe përsëri është shumë lënduese për shumë njerëz. “Uroj që edhe komentuesi i kombëtares së Zvicrës të jetë i vetëdijshëm për këtë”, tha Wermuth, i cili është edhe kryetar i grupit parlamentar Zvicër-Kosovë, informon portali Shtegu.

SVP-Guggisberg: Disa incidente rreth Granit Xhakës janë të bezdisshme

Këshilltari i SVP-së Lars Guggisberg, e sheh atë në mënyrë të ngjashme. “Ne të gjithë brohorasim kur Zvicra fiton. Nga këndvështrimi im, të gjithë lojtarët me fanella të kuqe janë zviceranë. Ata mbajnë kockat e tyre për vendin e tyre dhe bëjnë më të mirën“, tha politikani nga Berna.

Ai e sheh ndryshe pozitën rreth Rueferit dhe Xhakës. “Të dyja palët veprojnë në mënyrë të ngathët. Më duken të bezdisshme disa incidente rreth Granit Xhakës”.

Kjo është arsyeja pse ai ka „njëfarë kuptimi për kritikat nga Sascha Ruefer“. Por Guggisberg e bën të qartë: „Nëse ai vërtet tha se Xhaka nuk ishte zviceran, kjo është e ngathët dhe çon në polemika të panevojshme“. Motoja duhet të jetë: „Mbaje topin të sheshtë“.