Në fillim kriminel, por tani aktor dhe regjisor – Shqiptari me dhunti zvicerane

57 Lexime

“Prindërit e mi nuk më edukuan dhe në shkollë kishte racistë”


Si fëmijë, John Limoni (33) donte të bëhej oficer policie, por përkundrazi u bë kriminel dhe bëri karrierë në skenën e drogës. Ai përfundimisht përfundoi në burg. Tashmë banori i Bernës me rrënjë shqiptare kërkon të respektojë ligjin – sepse është bërë baba

Ai i frikësonte njerëzit, i rrihte dhe shpërndante drogë. Fillimisht u shfaq „i ftohtë dhe i rrezikshëm“ si adoleshent, më vonë në emër të tregtarëve të drogës, ndër të tjera. John Limoni (33) nga Münchenbuchsee BE ishte „një person i keq për vite që shkoi dorë për dore me djallin“, siç thotë ai për gazetën „Blick“. Shpjegimi i tij: „Ishte mungesa e perspektivës që më shtyu në këtë jetë“.

I vetëshpalluri “Shqiptar me dhunti zvicerane” shpjegon: “U ngatërrova vërtet. Nuk pendohem për asgjë, por nuk jam krenar për këtë”.

Limoni u rrit në një „apartament të vogël social në një fermë të rrënuar“ në Schönbühl BE, si fëmija i dytë më i vogël në një familje me shtatë anëtarë. Babai: mbajtësi i vetëm i familjes – dhe për këtë arsye kryesisht mungonte. “Megjithatë, nuk kishte shumë para për të përballuar jetesën”, thotë Limoni. Nëna ishte e tronditur nga e gjithë situata. Ai gjithashtu e kishte të vështirë të lidhej në shkollë.
Limoni: “Prindërit e mi nuk më kanë edukuar dhe kishte racistë në shkollë”. Banori i Bernës me rrënjë shqiptare dhe italiane po trajton sjelljen raciste të mësuesve ndaj fëmijëve të huaj. “Përveç kësaj, mësuesit nuk bënë asnjë përpjekje për të integruar fëmijë si unë me probleme të sjelljes në klasë“. „Unë nuk isha budalla“, thotë Limoni, i cili aktualisht është duke punuar në zhvillimin e një programi kompjuterik me partnerët e biznesit.

Si fëmijë, Limoni donte të bëhej polic ose mjek dhe të ndihmonte njerëzit e tjerë. Por ai e humbi veten herët: “Nuk kisha asnjë person referues, me kë të flisja, por shumë vështirësi dhe kontakte me anën e errët”, shpjegon Limoni.

Rrethi i tij i miqve? „Po aq i keq sa unë“, thotë ai. „Kjo është arsyeja pse ne kemi respektin tonë në rrugë“. Reputacioni si një kriminel i ri ishte gjithçka. “Ne terrorizuam të tjerët – fillimisht shokët tanë të klasës. Ne i kërcënuam dhe i rrahim”.

Adoleshenti i papërmiësueshëm u përjashtua nga shkolla në Schönbühl gjatë klasës së shtatë dhe u desh të transferohej në Bernë.
Por, në vend që të qetësohej, ai vazhdoi të rriste nxehtësinë – edhe sepse takoi “djem më të ashpër” atje, tek të cilët kishte parë. Limoni filloi të thyente veturat dhe t’i ngiste ato. Në moshën 15-vjeçare, ai mori një dënim për të rinj për disa krime – si sulm dhe vjedhje automjetesh – dhe iu desh të shkonte në burgun e të rinjve për herë të parë.

Ai u lirua rreth tre muaj më vonë, pas së cilës nuk u ndal: Limoni filloi të pinte duhan në moshën 16-vjeçare, në moshën 18-vjeçare ai përdori kokainë dhe u bë i varur nga droga. Në vend që të përpiqej të merrte një praktikë, ai u specializua në krimin fitues: “Ishte mënyra më e lehtë. Gjithashtu sepse ishim alergjikë ndaj punës siç duhet”.
Limoni bëri karrierë në anën e errët: “Isha njeriu për gjëra të vrazhda, më respektonin në skenë”. Për t’u kënaqur narkotrafikantët, ai vepronte edhe si zbatues, transmeton portali Shtegu. “Për shembull, kam vendosur kurthe për tregtarët e drogës dhe i kam hequr ato. Dhe nëse dikush do të donte të dilte jashtë, unë do të kaloja pranë dhe do ta frikësoja personin derisa të qëndronte ose të heshte“.
Problemi: të dhënat e tij kriminale u rritën dhe veprimet e tij e çuan atë në burg në moshën 24-vjeçare. Por edhe pas lirimit të tij nga burgu rajonal i Bernës pas rreth gjashtë muajsh, Limoni nuk i mbajti këmbët ende – derisa u bë baba për herë të parë tre vjet më parë. „E kuptova se duhej të ndryshoja.“ Limoni në këtë pikë është 30 vjeç.
Limoni mori „daljen e fundit“ kur pësoi një goditje fati në 2022: humbi ish të dashurën duke u rrëzuar nga shkallët – dy ditë para ditëlindjes së djalit të tij. Limoni doli nga „biznesi toksik“ dhe u kërkoi falje viktimave të tij.

Tani ai dëshiron të mbrojë të tjerët nga e njëjta rrugë në jetë – veçanërisht djalin e tij. Limoni ka folur për të kaluarën e tij kriminale në emisionet shqiptare. Mesazhi i tij: “Në fillim kjo rrugë duket e lehtë, por është një pakt me djallin që do t’ju ​​shkatërrojë ju dhe familjet tuaja”.

Aktori dhe regjisori aspirant e ka paketuar përvojën e tij në një film që është planifikuar të dalë në kinematë e Kosovës këtë verë dhe “shpresojmë se së shpejti do të shfaqet edhe në Zvicër”. Limoni: “Ekstrakti im penal është pjesë e skenarit tim”. Këto përfshijnë lëndime trupore, vjedhje të një automjeti dhe shkelje të ligjit për narkotikët. Limoni: “Dhe kjo është vetëm pjesa për të cilën më kapën dhe më dënuan”.