Komentatori i njohur zviceran akuzohet për racizëm kundër Granit Xhakës

44 Lexime

Screenshot

Akuza të rënda ndaj komentatorit zviceran, Sascha Ruefer: Sipas gazetës “WOZ”, komentatori i SRF-së thuhet se ka bërë komente raciste për kapitenin e Zvicrës, Granit Xhaka. SRF kundërshton, por nuk sjell asnjë dritë në errësirë

Bujë e madhe rreth komentatorit zviceran, Sascha Ruefer (51). Komentatori i SRF-së thuhet se gjatë xhirimeve të serialit „The Pressure Game“ ka bërë një deklaratë raciste për kapitenin e Kombëtares Zvicerane Granit Xhaka (30), i cili shoqëroi kombëtaren e Zvicrës në Kupën e Botës në Katar. “Graniti Xhaka është gjithçka, por ai nuk është zviceran”, thuhet të ketë thënë Ruefer në një intervistë me grupin e xhirimit, sipas “WOZ”.

Deklarata thuhet se është shfaqur në një version të papërpunuar të filmit, por më vonë u hoq pas ndërhyrjes nga Ruefer ose SRF, transmeton portali Shtegu. „Gjatë prerjes së përafërt, një deklaratë u përdor pa dashje, por në mënyrë mashtruese në një kontekst tjetër dhe kështu falsifikoi të gjithë kuotën e Sascha Ruefer“, tha transmetuesi.
Një konfirmim i citatit, i cili ka dalë nga një bisedë e gjatë me Rueferin për futbollistin dhe personalitetin e Granit Xhakës, nuk është konfirmuar ende dhe as nuk ka konfirmim për kontekstin në të cilin është bërë deklarata.

Të enjten pasdite SRF iu përgjigj kërkesës së gazetës „Blick“. “Sascha Ruefer nuk bëri kurrë ndonjë vërejtje raciste për personin apo origjinën e Granit Xhakës, por foli për të si futbollist dhe si lider”, thotë Susan Schwaller, kryeredaktore për Sport. “Kjo është mënyra se si Sascha Ruefer e klasifikoi liderin e tij si kapiten brenda ekipit në një mënyrë të diferencuar në intervistën një orëshe. Ai gjithashtu theksoi se kombëtarja e futbollit të Zvicrës është kaq e suksesshme vetëm falë tij dhe cilësive të tij. Në një version të parë të filmit, një deklaratë u hoq jashtë kontekstit në mënyrë që të mund të keqkuptohej. Kjo është arsyeja pse Sascha Ruefer e tërhoqi të gjithë deklaratën”.

A ka ndonjë kontekst që e shfajëson Rueferin?

Ende nuk ka asnjë deklaratë për akuzën konkrete. A e tha Ruefer fjalinë në intervistë apo jo? SRF nuk i përgjigjet kësaj deri të enjten herët në mbrëmje.

Pra, pyetja mbetet: A ka një kontekst në të cilin fjalia ende e pamohueshme “Granit Xhaka është gjithçka, por ai nuk është zviceran” nuk mund të kuptohet si një deklaratë raciste?
Në çdo rast, Schwaller qëndron në krah të Ruefer: „Sascha Ruefer është një komentator dhe moderator i shkëlqyer dhe do të vazhdojë punën e tij në SRF në mënyrën e zakonshme“.

SFV: Citimi i Ruefer humbet mprehtësinë e tij, por…

Të paktën për momentin, Federata e Futbollit duket të jetë e kënaqur me deklaratat e Schwaller. „Ne kemi marrë parasysh shpjegimin e SRF për kontekstin e përgjithshëm të kësaj deklarate dhe vërejmë se citati humbet mprehtësinë e tij si rezultat“, thotë SFV. Në të njëjtën kohë, megjithatë, gishti paralajmërues është ngritur në drejtim të burrit nga Schenkon LU: “Megjithatë, ne dëshirojmë të bëjmë të qartë se ne nga SFV marrim çdo deklaratë dhe koment – ​​ngado që vijnë – që Lojtarët e kombëtares vënë në dyshim për shkak të origjinës së tyre familjare, në termat më të fortë të mundshëm dënojnë dhe nuk pranojnë”.

Dhe më tej: “Dyzet për qind e të gjithë njerëzve që jetojnë në Zvicër kanë një sfond migrimi. Kombëtarja është pasqyra e shoqërisë sonë. Dhe ne jemi jashtëzakonisht krenarë që kemi qenë në gjendje të përfaqësojmë me sukses vendin tonë ndërkombëtarisht për vite me radhë me këtë ekip kombëtar dhe kapitenin tonë Granitin”.

Është e njohur dhe e dokumentuar që Ruefer dhe Xhaka janë fërkuar vazhdimisht me njëri-tjetrin vitet e fundit. Në kuadër të “çështjes së shqiponjës dykrenore”, komentatori i SRF-së e kritikoi ashpër Granitin, si dhe ishte i ashpër në Kampionatin Europian 2021 dhe Botërorin 2022. „Marrëdhënia nuk është si të thuash se do të shkojmë për pushime së bashku“, tha Ruefer në The Pressure Game. “Por si njeri dhe si futbollist e trajtoj me shumë respekt Granit Xhakën”.