Islam Alijaj: Steve Jobs i një „revolucioni të aftësisë së kufizuar“?

40 Lexime

Këshilltari kombëtar i SP-së së Cyrihut ka paralizë cerebrale dhe është deputeti i parë me prejardhje shqiptare. Islam Alijaj mori detyrën me sloganin e vetëbesuar “Shkruaj histori”. Një portret i gazetws „Swissinfo“, të përshtatur nga portali Shtegu.

Këshilltari i ri kombëtar Islam Alijaj është duke nxituar. “Ishte gjithmonë e qartë për mua se nëse zgjidhesha, nuk do të kisha kohë për të humbur“.

Parlamentarët e tjerë të rinj po i lejojnë vetes një periudhë përshtatjeje. Ai, i cili ka paralizë cerebrale dhe për këtë arsye trupi i tij e pengon të flasë aq shpejt sa mendon, tashmë ka paraqitur një mocion në seancën e parë parlamentare dhe i ka bërë disa pyetje Qeverisë Zvicerane.

Pyetjet dhe mocioni rrotullohen rreth Ligjit për Barazinë e Aftësisë së Kufizuar, i cili rregullon aksesin për personat me aftësi të kufizuara në transportin publik, ndërtesa dhe tregun e punës.

Po të ndiqet Alijaj, personat me aftësi të kufizuara janë të kufizuar jo vetëm për shkak të kufizimeve të tyre në të gjitha fushat e jetës, por edhe për shkak të një shoqërie që vendos pragje. Qoftë arsimi, mbrojtja apo politika financiare: kudo ai gjen lidhje me politikën e aftësisë së kufizuar.


Personat me aftësi të kufizuara në Zvicrën e pestë

Alijaj përmend gjithashtu çështjet e politikave të aftësisë së kufizuar në lidhje me Zvicrën e Pestë. Zviceranët me pension të rregullt invaliditeti në përgjithësi mund të emigrojnë. “Por humbet një pension i jashtëzakonshëm IV. As përfitimet suplementare dhe kompensimi i pafuqisë nuk mund të eksportohen, e lëre më kontributet e ndihmës”.

Alijaj nuk po mendon të emigrojë vetë. “Në Cyrih ndodhë ndonjëherë që harroj se jam invalid”. Ai as që mund ta imagjinonte të lëvizte në një lagje tjetër.

Rritja në Cyrih ishte shpëtimi i tij. “Qyteti është kozmopolit nga njëra anë dhe nga ana tjetër i orientuar drejt performancës. Këto dy vlera kanë qenë të mira për mua”.

Këshilltari i parë kombëtar zviceran nga diaspora shqiptare

Po të ishte rritur në fshat apo në Kosovë, ku ka lindur Alijaj, nuk do të mund të bëhej ky që është. “Kur shkoj në Kosovë ndjehem shumë i paaftë”.

Kryeministri i Kosovës Albin Kurti ka uruar Alijajn për zgjedhjen e tij përmes X/Twitter – dhe Alijaj është krenar që është i pari që përfaqëson diasporën shqiptare në Parlamentin Zviceran. Megjithatë, ai do të kritikojë edhe përfshirjen në Kosovë kur Kurti ta presë zyrtarisht së shpejti.

Alijaj nuk përmbahet. “Perspektiva e personave me aftësi të kufizuara harrohet gjithmonë nga partitë e majta”, thotë Alijaj, i cili si socialdemokrat i përket një partie të majtë.

Pjesë e një „revolucioni të aftësisë së kufizuar“

Ai ka vite që „shpon vrima nw një mur“. Çdo deklaratë, çdo lëvizje, çdo paraqitje synon të krijojë një vrimë të mëtejshme në një shoqëri që i trajton njerëzit me aftësi të kufizuara si të barabartë. “Kam vrapuar për të nisur një revolucion të aftësisë së kufizuar. Ne, njerëzit me aftësi të kufizuara, kemi krijuar zemërim që u lëshua vitin e kaluar”.

Zemërimi gjeti shprehje në zgjedhjen e tij. Tashmë në parlamentin e ri përfaqësohen tre persona me aftësi të kufizuara.

Zemërimi gjeti shprehje në seancën e parë për personat me aftwsi tw kufizuara, ku 44 persona me aftësi të kufizuara hartuan një rezolutë në dhomën e Këshillit Kombëtar.

44 nga 200: Kjo do të ishte përqindja e llogaritur e parlamentarëve me aftësi të kufizuara nga 22% e personave me aftësi të kufizuara në popullsinë zvicerane.

Zemërimi i “revolucionit të njerëzve me aftësi të kufizuara” gjeti shprehjen e tij më konkrete përballë SBB-së: kompanitë zvicerane të transportit kishin 20 vjet për t’i bërë stacionet e autobusëve dhe trenave pa pengesa. “SBB thjesht ka fjetur në 10 nga këto 20 vjet”, thotë Alijaj. Afati skadoi më 1 janar – dhe vetëm 60% e stacioneve të trenit janë pa pengesa. Në fund të janarit personat me aftësi të kufizuara protestuan para selisë së SBB-së. Alijaj pret që kjo të jetë protesta e parë e shumë njerëzve. Zemërimi mbetet.

Modeli Steve Jobs

Prandaj, Alijaj nuk merr pjesë në punë individuale parlamentare. Atij nuk i intereson që të tjerët t’i japin pak mundësi lëvizjes së tij të parë. Ai mendon shumë. Ashtu si Steve Jobs.

Po, Steve Jobs: Themeluesi i Apple nga Silicon Valley është idhulli i Islam Alijaj, socialdemokratit nga Cyrihu. Nëse babai 37-vjeçar do të ishte thjesht një parlamentar i ri, dikush mund të qeshte me këtë.
Por historia e Alijaj është ajo e një politikani që është nënvlerësuar gjithmonë, nga shkolla speciale deri te mbledhja e PS-së që vendosi vendet në listë – dhe që ende po punon për një vizion. “Shkruaj histori” ishte slogani i tij zgjedhor.

Fushata elektorale me profesionistë reklamash dhe një buxhet të madh

“Nga lëvizja e grave mësova se pasuria është kusht për pavarësi”, thotë Alijaj. Personat me aftësi të kufizuara që punojnë në tregun sekondar të punës gjatë gjithë jetës së tyre nuk do të kishin asnjë mundësi për të kursyer asete.

Kushdo që, si shumë njerëz, përfiton përfitime suplementare përveç sigurimit të aftësisë së kufizuar për të mbështetur jetesën e tij financiare, nuk ka asnjë provizion për pensionin profesional nëpërmjet fondit të pensioneve dhe sigurisht që nuk mund të bëjë sigurim privat me një shtyllë të tretë.

Në posterin e tij zgjedhor, koka e Alijaj i bën një vrimë letrës së kuqe. Tema u botua e madhe në revistën javore të krahut të djathtë “Weltwoche”, me sloganin e veçantë “Islami në Këshillin Kombëtar”. Një provokim në një revistë që ka kohë që paralajmëron për gjoja islamizimin e Zvicrës. Një reklamues i njohur i ka paguar vetë 20 mijë frangat për reklamën.

Fushata zgjedhore e Alijaj u projektua nga David Wember, menaxher i fushatës në agjencinë e themeluar prej kohësh Farner. Dhe fushata zgjedhore kushtoi: rreth 200,000 franga, ishte më e shtrenjta nga të gjithë kandidatët e SP-së.

Kontributet më të mëdha individuale erdhën nga biznesi i familjes Alijaj dhe organizata e aftësisë së kufizuar Pro Infirmis. Megjithatë, ai mblodhi edhe 70 000 franga nga donatorët e vegjël. Dhe mbështetësit e Alijajt bënë më shumë sesa transferimin e parave: Alijaj flet për një rrjet prej „qindra njerëzve“ që shpërndanë fletushka dhe vendosën postera për të.

Logjistika dhe retorika e një profesionisti

Wember, të cilin Alijaj e quan „truri pas fushatës sime“, tha në një intervistë se profesionistët nuk flasin kurrë për strategji, por gjithmonë për logjistikë. Alijaj është profesionist – këtë mund ta dalloni nga vështrimi i përgjithshëm që ai ka për „revolucionin e aftësisë së kufizuar“ dhe rolin e tij në të. Por mund ta vëreni edhe në retorikën e tij.

Asistentja e tij Gloria Fischer përsërit fjalë për fjalë qartë dhe me zë të lartë në vetën e parë sepse shqiptimi është i paqartë për shkak të paralizës cerebrale. Por Alijaj nuk e përdor shumë fjalën dhe truket e tij retorike janë të vendosura mirë.

Kur Alijaj thotë se në një vend me ndalimin e minareve nuk lejohet zgjedhja e një myslimani me emrin Islam, ndoshta ka të drejtë. Por projekti i madh për të cilin Alijaj po “gryen vrima në mur” është barazia për personat me aftësi të kufizuara.

Zemërimi gjeti shprehjen e tij në nismën e përfshirjes, e cila kërkon barazi për personat me aftësi të kufizuara në vend të mbrojtjes nga diskriminimi. Alijaj është ulur në komision. Ideja ishte e tij. Komiteti bashkon politikanët nga e majta në të djathtë.

Shumë lëvdata nga kolegu im parlamentar nga SVP

Një prej tyre është Këshilltari Kombëtar i Solothurnit SVP Rémy Wyssmann, i cili ka shumë fjalë pozitive për socialdemokratin Alijaj. Alijaj mban premtimet, i trajton “me kujdes” paratë e besuara nga taksat dhe kontributet – dhe, si një nga të paktët “politikanë nga spektri i majtë apo i lidhur me shtetin”, ka një kuptim të shqetësimeve të kompanive të vogla.

Wyssmann ia atribuon këtë prejardhjes familjare të Alijajt: familja e tij drejton një shërbim pastrimi me rreth 30 punonjës.

Si këshilltar kombëtar, Alijaj tashmë ka nënshkruar një iniciativë parlamentare nga Wyssmann. Kjo kërkon që “tatimpaguesit” të marrin dosjet e tyre tatimore nga autoritetet pa asnjë pengesë burokratike. Alijaj është i vetmi firmëtar i majtë. Wyssmann thotë: “Ai nuk ka frikë nga kontakti. Ai është me këmbë në tokë, i drejtpërdrejtë dhe jo i përmbajtur”.

Slogani “Invalidët fizikë” “helmuan gjithçka”

Vëllezërit e Alijaj janë votues të FDP-së. Ai mund të punojë mirë me qytetarët në parlament dhe jashtë tij – përfshirë ata nga SVP.

Por 20 vjet më parë, kur bëhej fjalë për rishikimin e IV, një fushatë e SVP-së në të cilën partia fliste për „invalidë të rremë“ „helmoi gjithçka“. “Fushata nuk mund të kishte ndodhur kurrë nëse ne, personat me aftësi të kufizuara, do të ishim aktivizuar në masë të madhe në politikë.” Një retorikë e tillë nuk funksionon nëse duhet t’i shikoni në sy njerëzit me aftësi të kufizuara. “Në debatet e votimit për nismën e gjithëpërfshirjes, SVP nuk do të na thotë në sy se jemi faktorë kostoje, siç e ka paraqitur partia më parë. Kjo nuk do të ndodhë kurrë”.

Për një kohë të gjatë, njerëzit me aftësi të kufizuara nuk u morën seriozisht. Alijaj gjithashtu e sheh shkakun në fushatat e organizatave të aftësisë së kufizuar që mbështeten në dhembshurinë. „Oh shiko njerëzit me aftësi të kufizuara të varfër – ai stil“. Kjo është arsyeja pse ai „u fokusua në forcën nga fillimi në fund“ në fushatën e tij zgjedhore.

Një socialdemokrat atipik

Alijaj mund të punojë me të gjitha kampet politike. Por ofendon edhe në të gjitha drejtimet politike. Biznesmeni i trajnuar beson se formimi profesional duhet të forcohet sërish. “Nuk mund të bëhemi të gjithë akademikë. Nuk ka nevojë për kaq shumë staf akademik”. Kur i përgjigjesh atij: “Nuk e dëgjon zakonisht këtë nga socialdemokratët”, buzëqesh Alijaj.

Do të dëgjojmë shumë prej tij që një socialdemokrat nuk i thotë kurrë. “Kjo është ajo që më përcakton edhe mua. Unë jam autentik”.