Banda nga Kosova „e fikë“ arkitektin zviceran – me truk kripto

27 Lexime

Ata thanë se donin ta ndihmonin – por në vend të kësaj ata me sa duket e tradhtuan: shtatë kosovarë thuhet se kanë mashtruar një arkitekt zviceran për shumë para

Arkitekti në pension Manfred K.* (79) dhe partneri i tij investuan dy milionë euro (1.9 milionë franga) – tani paratë janë zhdukur. Një grup kosovarësh mësohet se ua kanë grabitur paratë. Në këtë kontekst, javën e kaluar në Kosovë janë arrestuar shtatë persona. Tani platforma e lajmeve ka bërë kallëzim penal. Akuzat: mashtrim dhe pastrim parash.

I akuzuari kryesor mësohet se është Ardit T.*. Gruaja e tij, anëtarët e tjerë të familjes dhe miqtë thuhet gjithashtu se janë përfshirë në makinacionet e këqija. Të akuzuarit mësohet se kanë ardhur kryesisht nga shteti ballkanik.

Sipas raportit, gjithçka filloi në vitin 2021: 30-vjeçari i atëhershëm T. themeloi një kompani fiktive – me seli gjoja në Cyrih. Shefit të kompanisë së rreme iu dha emri Ueli Schmidt. T. kontaktoi me arkitektin zviceran në emër të Schmidt. K. kishte investuar më parë në platforma tregtare – duke përfshirë Option888. Në fund ai kishte rreth 700 000 euro (666 000 franga) në kriptomonedhë.

Problemi: Operatorët e faqes së tregtimit në internet mashtruan klientët nga paratë e tyre. Në vitin 2019, lideri i supozuar ishte në paraburgim në Vjenë, siç raportoi “Handelsblatt”, transmeton portali Shtegu. E vetmja gjë që është e qartë është se shuma totale e dëmit është dy milionë euro.

I riu kosovar Ardit T. i premtoi arkitektit se ai dhe ekipi i tij mund t’i kthejnë paratë e investuara. Gjithçka që ai duhet të bëjë është të paguajë kostot e transferimit. Zvicerani duhet t`i marr paratë e investuara më parë në kriptomonedha.

Sipas raportit, mashtrimi zgjati rreth dy vjet. Nga një pikë e panjohur e tutje, mësohet se ka qenë i përfshirë edhe partneri i arkitektit. Gjatë kësaj kohe, banda ngriti presion dhe kërcënoi. Çifti e kuptoi se ishte mashtrim vetëm në fund të janarit 2023. Deri atëherë, të dy thuhet se kanë paguar mbi 940 000 euro (894 000 franga) në llogaritë e grupit.

Në lidhje me akuzat aktuale thuhet se janë konfiskuar nga organet hetimore sende të shumta. Për shembull, disa makina, armë, municione.