“Situatë alarmante” në një shkollë të Zvicrës – 16 nga 49 mësimdhënës japin dorëheqje

47 Lexime

Foto simbolike

Rreth një e treta e të gjithë mësuesve në shkollën Grossacker në St. Gallen kanë dhënë dorëheqje, ndër të tjera për shkak të mosmarrëveshjeve me drejtuesit e shkollës. Një këshilltar bashkiak flet për një „valë shqetësuese pushimesh nga puna“

16 nga 49 mësimdhënës në shkollën Grossacker në St. Gallen kanë dhënë dorëheqje. Mes tyre janë mësues të shkollave fillore, mësues specialistë dhe mësues që janë përgjegjës për mbështetjen e veçantë integruese (ISF) si dhe mësues të nivelit të kopshteve, siç raportojnë gazetat e CH-Media. Kjo u zbulua në një letër drejtuar prindërve të dërguar këtë javë.
Përveç 16 mësimdhënësve, në verë largohen edhe drejtori dhe nëndrejtori. „Këtë javë ata vunë në dispozicion zyrën e tyre për t’i dhënë shkollës një fillim të ri“, thotë Mathias Gabathuler, këshilltar i qytetit dhe kreu i Drejtorisë së Arsimit dhe Kohës së Lirë. Gabathuler flet për një „valë shqetësuese pushimesh nga puna“ dhe një „situatë të jashtëzakonshme“.
Arsyet e pushimeve nga puna janë të ndryshme. „Disa prej tyre bazohen në ide të ndryshme rreth praktikës së menaxhimit, disa në ide të ndryshme rreth zhvillimit të shkollës“, vazhdon Gabathuler, transmeton portali Shtegu. Nga njëra anë, “ndryshimet me menaxhmentin e shkollës”, por edhe riorientimi familjar dhe profesional u përmendën si arsye për ndërprerjen.
Shkolla Grossacker është mbështetur nga specialistë të jashtëm që nga vjeshta 2021. „Moderimi nga jashtë sjell perspektiva faktike“, thotë Gabathuler. Ata donin të korrigjonin situatën. Në letrën drejtuar prindërve më tej lexohet se ishin kërkuar zgjidhje. Fatkeqësisht, kjo nuk ndodhi për kënaqësinë e të gjithë të përfshirëve”. Dhe: „Nëse fëmija juaj merr një mësues të ri klase si rezultat i ndërprerjes, do të informoheni menjëherë“.
Për shkak të mungesës së mësuesve, ndoshta nuk do të jetë e lehtë të plotësohen të gjitha vendet e lira. Sipas Gabathuler, kjo do të thotë se “mund të mos kemi një aplikim për një pozicion të shpallur, dhe ne kemi ende nevojë për një person për këtë klasë. Se nuk mund të punësosh më të trajnuarit, që në rastin më të keq të punësosh edhe staf të patrajnuar ose jo të trajnuar për një kohë të kufizuar.” Prandaj ai mund të imagjinonte të punonte përkohësisht me pensionistët dhe studentët.
Corinne Frei ka qenë një anëtare e Elternbrücke, lidhja midis shkollës dhe prindërve, për disa vite. Ajo thotë për gazetat CH-Media se tensionet nuk janë ndjerë në takimet me prindërit, mësuesit dhe drejtuesit e shkollës. Drejtoria e shkollës u perceptua si e pranishme dhe e interesuar për fëmijët, raportojnë disa prindër. Pasi shkolla gjeti një zëvendësues për mësuesin, fëmija i saj i motivuar më parë u bë i pamotivuar. Ajo nuk dëshiron më të shkojë në shkollë, shpesh vjen në shtëpi duke qarë dhe ka nevojë për më shumë ngushëllim, inkurajim dhe inkurajim. Prindërit në fjalë tani kanë thirrur punën sociale të shkollës dhe psikologun e shkollës.
Të përkujtojmë se në disa kantone ka mungesë të mësimdhënësve. Kjo mund të ketë pasur ndikim që kohëve të fundit, Zvicra e ka lehtësuar nostrifikimin e diplomave të huaja, siç është rasti me një bashkatdhetar nga Maqedonia e Veriut, të cilit para disa dekadash nuk iu pranua diploma e shkollës së lartë për matematikë e fizikë, ndërsa para pak kohësh ai u informua se diploma e tij është në rregull, por se do të duhet të kryej edhe një provim për njohuri të gjuhës.