Shtetasi maqedonas dëbohet për shtatë vjet nga Zvicra

53 Lexime

Disa burra arrestuan dhe rrahën dy spiunë të dyshuar në xhaminë An-Nur. Një nga autorët kryesorë tani duhet të largohet nga Zvicra për shtatë vjet

Një shtetas 27-vjeçar maqedonas u dënua me 18 muaj burg dhe, pas një devijim në Gjykatën Federale, tani u dëbua nga vendi.

Në mbrëmjen e 22 nëntorit 2016, pak pas orës 19:30, një burrë nga Afrika e Veriut, i cili ishte mbyllur në tualetin e xhamisë An-Nur në Winterthur, i dërgoi një mesazh policisë. Në atë kohë, shtëpia e lutjeve konsiderohej një vendtakim për skenën islamike dhe që atëherë është mbyllur. Mesazhi thoshte: “Urgjente Xhamia Winterthur ju lutem. Urgjente. Ata duan të vrasin mikun tim”.

Lajmi shkaktoi një operacion policor, mbulim të gjerë mediatik dhe një proces të gjatë ligjor. Doli se dy burra nga Afrika e Veriut ishin mbajtur në xhami për disa orë atë mbrëmje, të ngacmuar, kërcënuar, pështyrë, fyer dhe rrahur. Autorët i kishin “demaskuar” viktimat e tyre si gjoja spiunë dhe informatorë të gazetarit Kurt Pelda, i cili më herët kishte raportuar me detaje për ngjarjet në xhami.

Në një seancë apeli në shtator 2021, gjithsej dhjetë të pandehur u paraqitën para gjykatës më të lartë. Gjykatësit dënuan gjashtë burra me dënime me burg nga 12 deri në 19 muaj për shkak të kontributeve të tyre të ndryshme në krim, të gjithë me një periudhë prove prej dy vjetësh. Veprat penale: shtrëngim i shumëfishtë, privim i shumëfishtë i lirisë, kanosje, fyerje ose bashkëpunim.

Si një nga pjesëmarrësit kryesorë, një shtetas 27-vjeçar maqedonas u dënua me 18 muaj burg dhe një gjobë prej 25 ditësh. Megjithatë, gjykata më e lartë u përmbajt nga dëbimi i detyrueshëm nga vendi. Gjykata e Qarkut Winterthur, si gjykata më e ulët, e dëboi burrin nga vendi për shtatë vjet. Gjatë hapjes së aktgjykimit, kryetari i trupit gjykues shpjegoi se bëhej fjalë për vështirësi të rënda personale. Shtetasi maqedonas është i integruar mirë në Zvicër.

Prokurori publik ka paraqitur një ankesë në Gjykatën Federale kundër këtij heqjeje të dëbimit nga vendi, shkruan „NZZ“, transmeton portali Shtegu. Kjo aprovoi ankesën në mars 2023 dhe mohoi ekzistencën e një rasti të vështirësisë personale. Për më tepër, ajo konsideroi se interesat publike në dëbim nga vendi i tejkalojnë interesat e kufizuara private të të akuzuarve për të mbetur në Zvicër. Gjyqtarët e Lozanës anuluan vendimin e gjykatës më të lartë dhe e kthyen çështjen në gjykatën më të lartë për një vlerësim të ri.

Gjykata Federale zvicerane kishte konsideruar se kohëzgjatja e qëndrimit të të pandehurit, duke pasur parasysh hyrjen e tij në Zvicër në moshën 12 vjeçare – nga klasa e 5-të e tutje – sigurisht që mund të klasifikohej si periudhë formuese. Por, e njëjta gjë vlen edhe për vitet e kaluara në Maqedoninë e Veriut para se të largohej nga vendi. Lidhur me gjendjen familjare, duhet theksuar se i akuzuari nuk ka as të dashur, as fëmijë të tij dhe se kontakti i rregullt me ​​vëllanë dhe nënën e tij, të cilët jetojnë në Zvicër, nuk krijon një marrëdhënie të veçantë varësie.

Kontakti me anëtarët e ngushtë të familjes që jetojnë në Zvicër mund të mbahet nga jashtë gjatë qëndrimeve të shkurtra, vizitave në pushime ose “nëpërmjet mjeteve moderne të komunikimit”. Për sa i përket komponentit social të interesit të tij privat për të qëndruar në Zvicër, duhet të merret parasysh se gjatë viteve në të cilat ai kishte jetuar tashmë në Zvicër, ai nuk kishte mundur të krijonte apo mbante ndonjë kontakt të rëndësishëm me njerëzit. jashtë familjes së tij.

Mund të supozohet se ka një nivel të caktuar të integrimit social në Zvicër, por jo se është një integrim social i suksesshëm.

Në procedurën e refuzimit, gjykata më e lartë duhej të vendoste vetëm për kohëzgjatjen e dëbimit nga vendi. Prandaj, është urdhëruar një procedurë me shkrim pa seancë të re. Për shkak të seriozitetit të fajit dhe „interesit publik për të mbajtur larg“, kohëzgjatja u caktua përsëri në shtatë vjet.

Vendimet e fajësisë, dënimi me burg prej 18 muajsh dhe pikat e tjera të vendimit të parë nuk duhej të rivlerësoheshin më dhe u përfshinë në vendimin e ri të pandryshuar.