Nxënësit e varfër kanë më pak shokë sesa të pasurit

47 Lexime

Në një studim të kryer në Suedi, studiuesit nga Universitetet e Cyrihut dhe Stokholmit tregojnë se të rinjtë e moshës 14 dhe 15 vjeç nga familjet e varfra kanë mesatarisht më pak shokë sesa bashkëmoshatarët e tyre më të pasur

Të rinjtë nga familjet e varfra kanë më pak shokë se shokët e tyre të klasës më të pasur financiarisht. Këtë e tregojnë studiuesit nga universitetet e Cyrihut dhe Stokholmit në një studim të ri.

Për këtë hulumtim të publikuar në revistën Social Networks, ekipi analizoi të dhënat nga 4 787 adoleshentë suedezë të moshës 14 dhe 15 vjeç në 235 klasa, tha të enjten Universiteti i Cyrihut (UZH), transmeton portali Shtegu. Autorët i përcaktuan familjet në 20% më të ulët të shkallës së të ardhurave në Suedi si të varfra.

“Ne u befasuam kur zbuluam se edhe brenda grupeve me të ardhura të ulëta, të ardhurat e prindërve luajnë një rol, gjë që mund të nënkuptojë se statusi social, me atributet e tij si rrobat në modë apo hobi në modë, është i rëndësishëm për të bërë miq”, thotë Isabel Raabe, së pari. autor në UZH, cituar në njoftimin për shtyp.

Sipas shkencëtarëve, të rinjtë nga familjet me të ardhura të ulëta mund të vuajnë edhe nga stresi psikosocial, ekonomik dhe familjar, i cili do të ndikonte në sjelljen e tyre dhe do t’i bënte më pak tërheqës si miq.

Megjithatë, hendeku i miqësisë nuk mund të shpjegohet plotësisht nga ndryshimet në të ardhurat e prindërve, vëren zonja Raabe. Duhet të ketë mekanizma që përforcojnë dallimet ekzistuese.

Një mekanizëm i tillë, thotë ajo, mund të jetë se njerëzit priren të miqësohen me miqtë e miqve të tyre. Prandaj, çdo miqësi gjeneron potencialisht miqësi të tjera. Kështu, fillimisht diferencat e vogla në numrin e miqësive mund të përforcoheshin.