Një fushatë për të siguruar mirëqenien e pulave në Zvicër

51 Lexime

Screenshot

Gati 70 000 familje në Zvicër i mbajnë pulat privatisht dhe trendi është në rritje. Megjithatë, mbajtësit jo gjithmonë plotësojnë nevojat specifike të shpezëve të tyre. Konfederata zvicerane dhe Shoqata Zvicerane për Mbrojtejn e Kafshëve PSA i përkujtojnë rregullat bazë

Pulat janë të njohura, shpjegoi për shtypin në Bernë të martën Zyra Federale për Sigurinë Ushqimore dhe Çështjet Veterinare (OSAV) dhe Shoqata Zvicerane për Mbrojtjen e Kafshëve (PSA). Shërbimet veterinare kantonale dhe PSA theksojnë, megjithatë, se individët nuk i plotësojnë gjithmonë kërkesat e nevojshme për mirëmbajtjen e këtyre shpezëve. Pika veçanërisht e rëndësishme: regjistrimi i shpezëve është i detyrueshëm dhe ndihmon në parandalimin e epizootikëve si gripi i shpezëve.

Disa rregulla për mirëqenien e pulave

Në natyrë, pulat jetojnë në grupe dhe për këtë arsye nuk duhet të mbahen vetëm, shkruan „Blick“, transmeton portali Shtegu. Ata nuk janë kafshë për t’u përkëdhelur dhe nuk kanë vend në një apartament. Në mënyrë që të plotësohen nevojat specifike të specieve të tyre, ata duhet të jenë në gjendje të gërvishtin tokën, të godasin dhe të bëjnë banjë me pluhur. Idealja është t’u jepni atyre akses në një shëtitje në natyrë.

Për tre deri në gjashtë pula, sipërfaqja e një rrethimi të përbërë nga një kafaz pule, një zogj dhe një kullotë duhet të jetë në mënyrë ideale 60 m2. Sipërfaqja e dyshemesë së kafazit të pulave duhet të jetë së paku 2 m2. Ajo duhet të jetë e pajisur me fole për vendosjen e vezëve, si dhe me stacione për të fjetur. Kullota duhet të rrethohet me një gardh për të parandaluar hyrjen e grabitqarëve si dhelprat.

Pulat janë omnivorë (ushqehen me gjithçka), por nuk duhet t’u jepni asgjë. Ushqimet e plota, në formën e miellit ose peletit, janë të përshtatshme si ushqim kryesor. Farat e përziera, lëvozhgat dhe frutat nga shkurret duhet të jepen vetëm në sasi të vogla. Vaktet e mbetura nuk janë të përshtatshme.

Një pulë e sëmurë është apatike

Është e rëndësishme të respektohet higjiena e mirë për të mbrojtur pulat nga sëmundjet dhe parazitët. Pulat e shëndetshme janë plot gjallëri, pendët e tyre të paprekura, si dhe këmbët dhe shputat e këmbëve të tyre. Pulat e sëmura janë të pangopura. Nëse keni dyshime, konsultohuni me një veteriner.

Blerja e pulave duhet të konsiderohet me kujdes, sepse ato mund të jetojnë deri në dhjetë vjet. Blerësit duhet të vizitojnë furnizuesin e tyre paraprakisht: kofa e pulave duhet të jetë e pastër dhe kafshët me shëndet të mirë. OSAV dhe PSA këshillojnë kundër blerjes së pulave të racës së pastër me forma ekstreme të mbarështimit ose kafshëve nga jashtë.
Këto rekomandime shfaqen në faqen e internetit mespoulesjenprendssoin.ch, në rrjetet sociale dhe në një broshurë.