Nga një vogëlushe refugjate e debatuar në Austri, Arigona Zogaj tani lajmërohet si austriake dhe akademike

123 Lexime

Në vitin 2007, fati i saj ishte në gojët e të gjithëve. Për shkak se ajo dhe familja e saj do të dëboheshin në Kosovë, Arigona, atëherë 15 vjeç, u zhduk dhe u fsheh te një prift. Pas shumë vajtje-ardhje, ajo mundi të qëndronte në Austri dhe bëri diçka me jetën e saj

Kur familja u mor nga policia për t’u dëbuar më 26 shtator 2007, nuk kishte asnjë gjurmë të vajzës së tyre Arigona. Derisa nëna e saj lejohet të qëndrojë në vend për të kërkuar vajzën e saj, babai dhe katër fëmijët e tjerë po dërgohen me avion në Kosovë. Pak më vonë u bë publike një letër nga Arigona në të cilën ajo kërcënonte se do të bënte vetëvrasje nëse familja e saj nuk lejohej të kthehej në Austri.

Si rezultat, u shkaktuan diskutime politike dhe demonstrata të shumta që kërkonin të drejtën e qëndrimit për familjen – e integruar mirë. Në vitin 2010, Arigona, vëllezërit e saj më të vegjël dhe nëna u larguan nga Austria, për t’u kthyer vetëm katër muaj më vonë.

Që atëherë, Arigona shmangu çdo publicitet dhe shkoi në rrugën e saj. Siç raporton tani Salzburger Nachrichten, duke cituar një shoqërues prej kohësh, tashmë 32-vjeçarja është shtetase austriake prej disa muajsh, transmeton portali Shtegu. Ajo përfundoi me sukses shkollën dhe studioi drejtësinë e biznesit dhe u diplomua me një diplomë bachelor.

Sipas „Salzburger Nachrichten“, pjesa tjetër e familjes së saj tani është kthyer në Austri dhe të gjithë punojnë si punëtorë të kualifikuar në profesione të pamjaftueshme.