Ndërrimi i orës kursen energjinë elektrike

21 Lexime

Heqja e ndërrimit të orës është një temë e debatuar shpesh – dhe me zjarr. Një studim i ri tani tregon se ai është i mirë për klimën

Për shumë njerëz, është agoni: një orë përpara, një orë prapa. Çdo vit. Ndërrimi i orës midis dimrit dhe verës gjithmonë shkakton diskutime. Në politikë, por edhe në shoqëri në përgjithësi.

Një studim i ri nga Laboratorët Federalë të Zvicrës për Testimin dhe Kërkimin e Materialeve (Empa) tani tregon se kalimi në orën e verës kursen energjinë elektrike. Arsyeja për këtë është klimatizimi. Dhe jo llambat. Drita artificiale ishte arsyeja origjinale e prezantimit të ndryshimit të orës.

Për shkak të ndryshimit të orës në verë, punonjësit largohen nga zyra një orë më herët pasdite. Për shkak se shumica e kapacitetit ftohës ndodh në orët e vona të pasdites, energjia mund të kursehet. Kështu shkruan Empa në një deklaratë këtë javë, transmeton portali Shtegu.

Për të testuar hipotezën, studiuesit simuluan energjinë e ngrohjes dhe ftohjes së përdorur me dhe pa orar për rajone të ndryshme klimatike bazuar në të dhënat nga ndërtesa të ndryshme zyrash në 15 qytete të SHBA. Jo vetëm klima aktuale, por edhe skenarët e ardhshëm të klimës deri në vitin 2050 janë marrë parasysh për të përfshirë ndikimin e ndryshimeve klimatike.

Rezultati duhet të kënaqë përkrahësit e kohës së verës dhe ata që janë të vetëdijshëm për mjedisin: Me kalimin në orën verore, energjia e ftohjes së një ndërtese zyrash mund të reduktohet deri në gjashtë për qind.

Megjithatë, për shkak të fillimit më të hershëm të punës në mëngjes, është konsumuar deri në 4.4 për qind më shumë energji për ngrohje. Megjithatë, duke qenë se gjatë verës përdoret shumë më tepër energji për ftohje sesa për ngrohje, ndryshimi i orës ka një ndikim të përgjithshëm pozitiv në bilancin energjetik të një ndërtese.

Një parakusht për këto kursime është që ftohja të mund të ndalet ose të fiket plotësisht kur zyra është bosh. Duke pasur parasysh faktin se ndërtesat po bëhen gjithnjë e më inteligjente, kjo do të jetë relativisht e lehtë për t’u bërë në të ardhmen, sipas studiuesve.
Në të gjithë skenarët e ndryshëm klimatikë dhe zonat klimatike, kursimi maksimal total i energjisë ishte 3 për qind. Rezultatet janë publikuar së fundmi në revistën „Environmental Research Letters“.

“Studimi ynë tregon se ndryshimi i kohës mund të japë një kontribut në mbrojtjen e klimës. Në diskutimin për heqjen e kohës së verës, vendimmarrësit politikë duhet të marrin parasysh jo vetëm kursimet e energjisë në ndriçimin artificial, por edhe ndikimin e përgjithshëm në bilancin energjetik të ndërtesave të zyrave”, thotë autori i studimit Sven Eggimann.