all

Mashtrim kibernetik: 20 muaj burg për mashtruesin nga Kosova të call-center

9 Lexime

31-vjeçari përndiqte klientët në Kosovë dhe joshi 165 mijë euro nga 13 viktima në Austri brenda katër muajve

Një ish-anëtar i një bande që vepron ndërkombëtarisht, e organizuar në mënyrë profesionale, e fokusuar në mashtrimin e tregtisë kibernetike, të enjten u dënua ligjërisht me 20 muaj burg të pjesshëm në Gjykatën Rajonale të Vjenës për mashtrim të rëndë tregtar. Burri u rekrutua nga rrjeti kriminal në vitin 2017 dhe punonte si i ashtuquajtur agjent mbajtjeje në një qendër thirrjesh të krijuar posaçërisht në kryeqytetin e Kosovës, Prishtinë.

Objekt i procedimit ishin platformat online si Option888, Zoomtrader apo XMarkets.com, përmes të cilave ofroheshin transaksione tregtare me opsione dhe produkte të tjera investimi dhe premtoheshin fitime të pabesueshme. Thuhej, për shembull, se një investim fillestar prej 250 eurosh mund të shndërrohej në më shumë se 100,000 euro brenda pesë ditëve.

“Tani ju mund të keni menduar, nuk mund të jeni aq budalla sa ta besoni këtë”, tha përfaqësuesi i Prokurorisë Publike Ekonomike dhe Korrupsion (ëKStA) në fillim të seancës në gjykatë. Në letër, shumica e viktimave morën fitime përkatëse dhe u ndjenë në anën e sigurt për ca kohë. Sidoqoftë, gjërat gjithmonë bëheshin të ndërlikuara kur donit të shihnit paratë e investuara dhe të ardhurat e krijuara. “Atëherë u paralajmëruat dhe u bllokuat. Dhe paratë shkuan”, tha prokurori.

„E gjithë kjo ishte shumë profesionale, e madhe, e organizuar mirë. Dhe thellësisht kriminale“, pranoi avokati mbrojtës David Jodlbauer, i cili njoftoi një rrëfim të penduar në emër të klientit të tij. U takonte punonjësve si i pandehuri që, nga njëra anë, të largonin klientët ekzistues në telefon dhe, nga ana tjetër, të joshin viktima të reja nëpërmjet telefonatave. 31-vjeçari pranoi të punonte në call center për një pagë mujore prej 1000 euro dhe një komision prej dy deri në tre për qind për kontratën e lidhur investimi. „Pas një kohe u bë e qartë për mua se diçka nuk ishte në rregull,“ pranoi ai në një juri të kryesuar nga Mona Zink. Sidoqoftë, ai „u kujdes për të plagosurit“ për katër muaj – domethënë nga maji deri në shtator 2017 – siç tha ai. Gjatë kësaj periudhe ai ka bindur 13 viktima nga Austria që të transferojnë gjithsej 165.000 euro për gjoja rritjen e parave të tyre. Vetëm një person i prekur humbi 70,000 euro duke besuar premtimet për fitime të larta dhe duke shtuar pjesën tjetër të kursimeve të tij pas një transferimi fillestar.

Për shembull, palët e dëmtuara u bënë të besonin se ata ishin duke vënë baste mbi zhvillimin e çmimeve të tregut të aksioneve. Në fakt, fondet e grumbulluara kanë përfunduar në xhepat e mashtruesve. Në verën e vitit 2019, pas vitesh hetimesh ndërkufitare që përfshinin autoritetet policore gjermane dhe austriake, banda u çmontua.
Kreu i dyshuar i organizatës kriminale – një gjerman i cili më parë kishte bërë emër me kazinotë online dhe platformat e pokerit në internet – u arrestua në Austri dhe u ekstradua në Gjermani, ku vdiq nga një mbidozë droge në një burg në Saarbrücken gjatë verës. të vitit 2020. Organizatori i supozuar pas proceseve mashtruese – njeriu thuhet se ka zhvilluar mjetin e manipulimit me të cilin mundësitë dhe zhvillimet e supozuara të fitimeve u shfaqën në internet – nuk u dënua ligjërisht me tetë vjet burg nga Gjykata Rajonale e Salzburgut në fillim të vitit. Menaxheri i qendrës së thirrjeve mori dënimin më të ashpër deri më sot, duke marrë dymbëdhjetë vjet burg nga gjykata rajonale e Saarbrücken, megjithëse ky vendim nuk është ende ligjërisht i detyrueshëm.

31-vjeçari ka zbritur lehtë në gjykatën rajonale të Vjenës. Vetëm dy nga 20 muajt e vendosur ndaj tij janë dhënë pa kushte, pjesa tjetër është dënuar me kusht me tre vjet periudhë prove, shkruan „Der Standard“, transmeton posrtali Shtegu. Pjesa e pakushtëzuar e dënimit tashmë konsiderohet të jetë vuajtur – personi u arrestua në Kosovë më 8 shtator 2023 dhe u mbajt në paraburgim ekstradues deri më 21 nëntor para se t’i dorëzohej autoriteteve austriake për ndjekje penale. Kjo kohë u llogarit në dënimin e tij. Krahas rrëfimit të penduar, faktorë lehtësues në caktimin e dënimit ishin integriteti i mëparshëm dhe mbi të gjitha sjellja e mirë e provuar që nga vjeshta 2017. “Nuk ka bërë asgjë të shtrembër në gjashtë vitet e fundit”, theksoi avokati mbrojtës Jodlbauer.