Këtë vit pranvera do të jetë jashtëzakonisht e ngrohtë në Zvicër

26 Lexime

Pas temperaturave rekord në muajin shkurt, muajt e ardhshëm gjithashtu duken të jenë më të ngrohtë se mesatarja. Parashikimet afatgjata nga ekspertët e MeteoSwiss tregojnë temperatura veçanërisht të buta nga fillimi i marsit

Muajit shkurt po i vjen fundi dhe tashmë është e qartë se nuk ka qenë pothuajse kurrë kaq i nxehtë në këtë kohë që nga fillimi i matjeve. Sipas Stephan Bader, klimatolog për MeteoSwiss, muaji shkurt 2024 ishte jashtëzakonisht i ngrohtë. Ekspertët presin gjithashtu shifra veçanërisht të larta për javët në vijim.
Prandaj, shkurti mund të jetë i pari ose i dyti më i butë në histori. Rekordi aktual mbahet në shkurt të vitit 1990, me një temperaturë mesatare prej 2,1 gradë, 4 gradë më e lartë se norma afatgjate.

Kushdo që e vlerëson këtë mot të butë mund të gëzohet: ky trend do të vazhdojë. Perspektiva sezonale nga MeteoSwiss, parashikime speciale të kryera duke përdorur mjetet teknike më moderne, tregojnë se moti do të mbetet i mirë: pranvera ka shumë të ngjarë të jetë më e ngrohtë se zakonisht.
Nga marsi deri në maj, zviceranët (veçanërisht gjermanishtfolësit) mund të presin temperatura mesatare mbi 10.4 gradë. Vini re se mesatarja shumëvjeçare është nën 10 gradë.

Në Zvicrën frëngjishtfolëse, shërbimi meteorologjik pret një temperaturë mesatare prej më shumë se 11 gradë. Tiçino, një rajon gjithmonë me shumë diell, do të arritë temperatura mbi 12.8 gradë.
Prandaj, Zvicra duhet t’i shpëtojë një pranvere të ftohtë. Mundësia që temperatura mesatare në Zvicrën gjermanishtfolëse të bjerë nën 9.6 gradë është vetëm rreth 10%.

Por këto parashikime nuk janë domosdoshmërisht një lajm i mirë. Ngrohja globale mund të jetë një nga arsyet për këto temperatura jashtëzakonisht të larta. Probabiliteti i burimeve të ngrohta me të vërtetë rritet vazhdimisht ndërsa toka ngrohet.

Por si mund të bëjnë meteorologët parashikime për disa muaj kur parashikimet për ditët e ardhshme nuk janë gjithmonë të sakta? Përgjigja është e thjeshtë: ekspertët llogaritin jo ngjarje të izoluara, por zhvillimin mesatar të motit, përkatësisht klimës, shkruan „Blick“, transmeton portali Shtegu. Për ta bërë këtë, ata integrojnë të dhëna nga bovat detare, avionët dhe stacionet tokësore të vendosura në mbarë botën.

Parashikimi afatgjatë është ende një disiplinë e re në kërkimin e klimës. Zvicra është një nga vendet lider në Europë. Stephan Bader thekson, megjithatë, se këto parashikime janë gjithmonë subjekt i ndryshimit: „Ndryshe nga parashikimet e motit, parashikimet afatgjata janë në thelb subjekt i pasigurisë së madhe“.

Edhe pse është bërë përparim i rëndësishëm në vitet e fundit falë kompjuterëve me performancë të lartë, cilësia mbetet e kufizuar, veçanërisht për Evropën Qendrore, shton eksperti. Meteorologët në Evropë, megjithatë, janë unanim për parashikimet aktuale afatgjata. Shërbimi Meteorologjik Gjerman parashikon gjithashtu një pranverë jashtëzakonisht të ngrohtë për vitin 2024.