Këshilli qendror islamik para Gjykatës federale zvicerane

33 Lexime

Gjykata federale zvicerane, të mërkurën ka shqyrtuar publikisht një ankesë të Këshillit qendror islamik zviceran (IZRS). Bëhet fjalë për një leje të refuzuar për mbajtjen e konferencës vjetore, më 29 nëntor 2014 në lokalet e „Forum“ Friburg.

 

Prokurori i rrethit Saane ka argumentuar vendimin negativ me arsyetimin se IZRS nuk ka paraqitur listë definitive për debatuesit në konferencë. Që nga paraqitja e kërkesës në qershor të vitit të kaluar, lista e debatuesve kishte ndryshuar pothuajse tërësisht.

 

Në vazhdim të arsyetimit, më tej thuhet se është paraqitur frikë nga kundër-demonstrata dhe trazira të tjera eventuale, shkruan „Tagblatt“, njofton „Shtegu.com“. Për shkak të rrezikut për prishjen e qetësisë publike, ishte kufizuar liria e tubimit dhe bashkimit.

 

Ankesën kundër këtij vendimi, Gjykata kantonale e Friburgut e kishte refuzuar më 25 nëntor të vitit të kaluar.

 

Por, IZRS nuk është ndalur të vazhdojë betejën. Në prill të vitit të kaluar, Gjykata kushtetuese gjithashtu nuk e kishte shqyrtuar ankesën e IZRS, ndërsa gjatë kësaj pranvere, Komuna St. Marghreten SG nuk i kishte dhënë leje për ngritjen e një info standi, për fushatën „Myslimani – Krenar dhe i lirë“.