GAREVSKI: Alarmi për cunamin, thuajse e pamundur

130 Lexime

Profesori i njohur për Sizmikën dhe Tërmetet nga Maqedonia e Veriut, Mihail Garevski, qetësoi të gjithë shqiptarët, por edhe të gjithë vendet pranë Detit Adriatik, teksa tha se nuk ka asnjë rrezik për cunam.

I ftuar në rubrikën “Opinion”, në News24, profesori i mirënjohur u shpreh se që të ndodhë një cunam, duhet që të ketë një tërmet shumë të fortë, me magnitudë 8.

“Në një tërmet shumë të fortë do të ndodhte një cunami në Detin Adriatik. Dallgët nuk ishin më shumë se një metër, apo dy metër para 100 vitesh. të tilla dallgë janë të zakonshme. Cunamet janë tipike në Oqean.

Magnituda duhet të jetë shumë e lartë, ndoshta 8. Në Durrës apo në rajonin e Adriatikut nuk ekziston si mundësi për të pasur cunami. Duhet të fokusohemi vetëm te pasojat e tërmetit dhe jo te dallgët, sepse nuk rigjenerohen të tilla në Adriatik”, tha profesor Garevski.