Dafalgani në Zvicër tani do t’ju kushtojë dy herë më shumë

75 Lexime

Ilaçi i famshëm kundër dhimbjeve ndryshoi paketimin dhe u quajt Dafalgan Dolo. Dhe kur bëhet një ndryshim në paketim, bëhet ndryshim edhe në çmim. Ilaçi tani kushton dy herë më shumë se më parë. Pse një rritje e tillë, kur përmbajtja nuk ka ndryshuar

Rritja e çmimeve është padyshim një dhimbje koke. Dhe nuk ka gjasa të përmirësohet – as me një Dafalgan! Kutia me 16 tableta të qetësuesit të famshëm 500 miligramësh tani kushton 5.90 franga në farmacitë Amavita. Është dy herë më e shtrenjtë se më parë. Edhe në barnatore të tjera, çmimi i ilaçeve kundër dhimbjeve është rritur pa asnjë arsye të dukshme.

Disa lexues të gazetës „Blick“ nuk mund ta besojnë këtë rritje marramendëse. Farmacistët janë gjithashtu në prapanicë. Në këtë farmaci Rotpunkt mbretëron moskuptimi: “Prodhuesi ka tërhequr paketimin e vjetër nga tregu zviceran. Produktin e ri na e dorëzoi me rritjen e çmimit”, sqarojnë. Çmimet më të larta tani do të zbatohen në të gjithë Zvicrën.

Ilaçi kundër dhimbjeve me të vërtetë ka ndërruar paketimin e vjetër me një enë të re dhe gjithashtu e ka riemërtuar veten Dafalgan Dolo. Por përmbajtja e drogës dhe efektet e saj nuk kanë ndryshuar. Në të kaluarën, një kuti „e vjetër“ Dafalgan kushtonte 2.45 franga nga furnizuesit më të lirë në treg.
Pse atëherë të rritet çmimi i një produkti që nuk ka pësuar asnjë modifikim? Prodhuesi i barnave e arsyeton këtë rritje të çmimit me sigurinë e furnizimit, transmeton portali Shtegu. “Për të shmangur çdo mungesë të Dafalganit në Zvicër, deri në vitin 2025 do të importojmë nga Franca një pjesë të prodhimit të paracetamolit, përbërësit aktiv në Dafalgan”, shkruan gjigandi farmaceutik francez Upsa në një deklaratë për shtyp drejtuar klientëve të saj. „Blick“ ishte në gjendje të konsultohej. Prandaj, produktet Dafalgan në të ardhmen mund të prodhohen tërësisht në Europë.

Dhe si gjithmonë, zhvendosja e prodhimit ka një kosto. Prandaj, prodhuesi farmaceutik është i detyruar të rrisë çmimet e tij. „Në këtë mënyrë ne garantojmë se Dafalgan do të vazhdojë të jetë i disponueshëm për ju me besueshmëri dhe në çdo kohë“, vazhdon Upsa. Në fund të fundit, është qetësuesi më i shitur në Zvicër.

Kur flasim me të për këtë rritje çmimi, kjo farmaciste e Amavitas nuk mund të mos rrotullojë sytë: “Klientët pyesin vazhdimisht se pse ilaçi i tyre kushton papritmas pothuajse dy herë më shumë”, thotë ajo. Por farmacitë nuk mund të bëjnë asgjë për këtë. Eksperti shëndetësor Felix Schneuwly i mbron ata. „Ata nuk kanë zgjidhje,“ kujton ai. Duke qenë se Dafalgan është një ilaç pa recetë, prodhuesi ka të drejtë të vendosë vetë çmimin e shitjes. Dhe edhe nëse farmacitë janë në vijën e parë, ato nuk kanë fuqi mbi rritjen e çmimeve të barnave – apo edhe atë të qetësuesve të preferuar të zviceranëve.