Burek King-u i shqiptarëve kundër Burger King-ut: Kush është BK i vërtetë në Zvicër?

73 Lexime

Një dyqan zviceran i byrekut është kundër zinxhirit të burgerëve. Emri thuhet se është shumë i ngjashëm. Çështja tani do të vendoset në Gjykatën Administrative Federale zvicerane

Davidi kundër Goliathit – Burger King kundër Burek King. Në Gjykatën Administrative Federale zvicerane do të shqyrtohet mosmarrëveshja për markën ndërmjet rrjetit ndërkombëtar të burgerëve dhe dyqanit të ushqimeve në pronësi të Bekim Limanit dhe Fatmir Mehmedit. Sipas gjigantit të burgerëve, dy sipërmarrësit shqiptarë nga Zvicra e bazuan markën e tyre „në një mënyrë anti-konkurruese“.

Fjala „Mbreti“ në emër, si dhe inicialet „BK“ dhe kurora në logon e Burek King janë pikat e diskutueshme. Dhe në të vërtetë: Instituti Federal i Pronësisë Intelektuale mbështet kundërshtimin e Burger King në shkallën e parë. „Ekziston rreziku për t’u lexuar dhe marrë në pyetje“.

Por Limani dhe Mehmedi nuk duan të dorëzohen. Për Mehmedin çështja është shumë e thjeshtë: “Unë bëj vetëm byrek. Dhe ndihem si mbret në Burek.” Të dy thuhet se nuk e kanë vënë re ngjashmërinë me zinxhirin e burgerëve kur zgjedhin emrin. Klientët i njoftuan vetëm pas hapjes, transmeton portali Shtegu. „Ne menduam se ishte qesharake dhe menduam se Burger King nuk do t’i afrohej kurrë një biznesi të vogël si ne“. Rreth një vit më vonë, erdhi letra e pushimit dhe ndalimit.

Mehmedi është i shqetësuar për seancën e ardhshme gjyqësore. “Ne nuk kemi të njëjtat burime financiare si ata. Kjo është një gjë pa mend për Burger King”. Një humbje do të ishte shumë e kushtueshme, sepse logoja në të gjitha materialet – nga peceta te këmisha e një luftëtari të sponsorizuar MMA – do të duhej të ndryshohej.

Pavarësisht perspektivës së zymtë, Mehmedi është i bindur: “Kam ndjenjën se do të fitojmë, edhe pse kemi të bëjmë me një gjigant”.

Peter Georg Picht, profesor i pronësisë intelektuale në Universitetin e Cyrihut, beson se Burek King ka padyshim një shans. Ekziston sigurisht një „afërsi e rëndësishme me ligjin e markave tregtare“ midis emrave dhe logove. „Por ngjyrosja dhe dizajni i logove gjithashtu ndryshojnë në disa aspekte“, thotë Picht. Produktet kryesore të shitura nën markë janë gjithashtu dukshëm të ndryshme.

Për më tepër, termi „King“ mund të gjendet edhe në ofruesit e tjerë të hotelierisë dhe për këtë arsye nuk është një pikë unike e shitjes për Burger King. “Nuk më duket e qartë se klientët mund të ngatërrojnë drejtpërdrejt dy markat”.

Çështja gjyqësore mund të sjellë gjithashtu avantazhe për Burek King, tha Picht. „Një faktor i caktuar Davidit kundër Goliathit mund të gjenerojë simpati të klientëve për Burek King“.