Zvicerani nuk e paguan gjobën prej 40 frangash për parkim, tani duhet të paguaj 1 700 franga

71 Lexime

Një qytetar i Bernës nuk e pagoi një gjobë parkimi dhe lëndën e dërgoi në Gjykatën e Lartë. Edhe pse gjoba iu anulua, ai duhet të gërmojë thellë në xhepin e tij

Kur një vozitës nga Berna,veturën e tij e parkoi në zonën blu në tetor të vitit 2020, ai vendosi kartelën e tij të parkimit të banorëve me fytyrë poshtë në panel dhe gjithashtu nuk përdori një disk tërregullt parkimi. Për shkeljen e vogël ai mori një gjobë prej 40 frangash. Ai nuk e ka pranuar këtë gjë, për këtë arsye fillimisht Gjykata Rajonale e Bern-Mittellandit është dashur të merret me rastin, siç raporton “Berner Zeitung”, transmeton portali Shtegu.

Gjykata vlerësoi se vozitësi nuk kishte respektuar detyrimin e tij për të vendosur kartelën e parkimit në një vend të dukshëm dhe për të përdorur diskun e parkimit. Megjithatë, ai u lirua nga gjoba: Burri posedonte një kartelë parkimi të vlefshme dhe pasojat e krimit ishin të lehta, vlerësoi gjykata në vendimin e saj në atë kohë.

Mirëpo, për shkak se shkalla e parë i vendosi shpenzimet procedurale prej 700 frangash, burri e çoi çështjen në gjykatën më të lartë. Aty ai sugjeroi që në të ardhmen inspektorët të pajisen me pajisje që japin informacion nëse ishte lëshuar një kartë parkimi për numrin përkatës të veturës. Bileta duhet të përmbajë gjithashtu një referencë që në vend të pagesës së gjobës, mund të paguhet një tarifë administrative prej dhjetë frangash nëse keni një kartelë parkimi.

Kryegjyqtarët nuk kishin vesh për zgjidhje të tilla. Ashtu si gjykata më e ulët, edhe ata dolën në përfundimin se ishte detyrë e vozitësit të bashkëngjitte saktë kartelën e parkimit të banorit në mënyrë që të kontrollohej informacioni. Kostoja e procedurës kësaj herë ishte 1000 CHF. Pra, në vend që të paguajë një gjobë prej 40 frangash, burri tani paguan gjithsej 1 700 franga.