Zhdukja e adoleshentëve shqiptarë në Angli, reagojnë shoqatat britanike

26 Lexime

Rreth 200 emigrantë, kryesisht adoleshentë shqiptarë, të cilët mbërritën ilegalisht në tokën britanike, janë zhdukur që nga fillimi i këtij në Brighton. Shoqatat lokale denoncojnë shfrytëzimin e të cilit janë viktima të këtyre të miturve

Brighton, në bregun jugor të Anglisë, rreth 80 km nga Londra. Një adoleshent del nga një ndërtesë imponuese me tulla të kuqe, tre kate. Ai vjen për të thithë një cigare jashtë. Menjëherë, një burrë i veshur me uniformë të zezë hidhet nga një makinë e parkuar pikërisht përpara dhe e urdhëron të futet brenda. Që nga zbulimet në shtyp të njërit prej këtyre mbikëqyrësve, kontrollet janë përforcuar. Pikërisht këtu, pranë plazhit me guralecë dhe një hedhje guri nga zyra e deputetit, janë rrëmbyer të miturit, përballë hotelit ku janë strehuar nga Ministria e Brendshme britanike.

Jacob Berkson, i cili është aktiv në një shoqatë që ndihmon refugjatët, është i zemëruar: „Është vërtet tronditëse. Jetët e këtyre fëmijëve nuk kanë rëndësi, vetëm sepse janë të huaj. Është racizëm. Popullsia reagoi pasi kishte shumë njerëz në një Tubimi i organizuar të mërkurën e kaluar në Brighton. Nga ana tjetër, liderët politikë, qofshin në mazhorancë apo në mesin e laburistëve, nuk janë në gjendje të përballojnë këtë situatë. emergjente. Është e tmerrshme“.

Lauren Starkey thotë se është e tmerruar, por jo e befasuar. Kjo punonjëse sociale punon për shoqatën love146, një grup që lufton kundër trafikimit dhe shfrytëzimit të fëmijëve. Ajo foli me refugjatët e rinj që ishin rrëmbyer dhe më në fund ishin gjetur. Ajo përshkruan djem të moshës 16 deri në 18 vjeç, të dërguar në Britani nga mafiozët, me premtimin për një jetë më të mirë. Sapo mbërrijnë, kërcënohen dhe një ditë vjen një makinë për t’i marrë: „88% e fëmijëve të zhdukur vijnë nga Shqipëria. Bandat shqiptare fatkeqësisht janë shumë të vendosura në rrjetet kriminale në Britaninë e Madhe. Ata kontrollojnë pjesën më të madhe të tregut të kokainës dhe Kultivimi i kanabisit. Ata sjellin fëmijët këtu për të punuar për ta“.

„Ata shpesh mbyllen në fermat e kanabisit, ose detyrohen të marrin pjesë në shpërndarjen e drogës. Ata rrihen nëse përpiqen të protestojnë. Abuzimi seksual është për fat të keq shumë i zakonshëm. Kur dalin, ata traumatizohen thellë“.

Qeveria përgjigjet se nuk ka prova për këto rrëmbime. Policia e Sussex thotë se deri më tani nuk është paraqitur asnjë ankesë. Por ajo pranon se majin e kaluar, shërbimet e saj ndaluan një makinë në autostradë pasi mësuan se dy fëmijë që qëndronin në këtë hotel kishin hipur në të. Dy të rriturit e pranishëm u arrestuan dhe dyshohen për “tentativë për trafikim qeniesh njerëzore”. Në automjet janë gjetur tre të mitur, shkruan „France Info“, të përshtatur nga portali Shtegu. Rasti është ende në vazhdim.

Për Sasha Haddad, një vullnetare me Care4calais, e cila ndihmon emigrantët në Brighton, autoritetet mbajnë një përgjegjësi të rëndë: „Nëse fëmijët largohen me qëllim nga këto hotele, është për shkak të kushteve të tmerrshme në të cilat ndodhet Home Office. Të gjithë ata që i ndihmojnë këta Emigrantët e dinë këtë. Ata nuk mund të bëjnë asgjë, as të studiojnë. Pa ndërhyrjen e shoqatave, ata nuk mund të kishin as rroba të reja dhe as të telefononin familjet e tyre. Ata janë futur fjalë për fjalë në trafikantët e armëve të tyre“.
Në një letër të hapur drejtuar kryeministrit të publikuar në fundjavë, më shumë se 100 organizata bamirëse bëjnë thirrje për mbylljen e menjëhershme të këtyre hoteleve të rezervuara për të miturit. Ata kërkojnë vendosjen e tyre në struktura të përshtatshme, si qendra të specializuara apo familje kujdestare.

„Ne duhet ta sqarojmë këtë situatë sa më shpejt të jetë e mundur, e indinjuar Louise, një nga prezantueset vullnetare të Radio Calais, një stacion radio në Brighton që ndihmon emigrantët. Politikanët kanë një përgjegjësi të madhe. Ata duhet të dinë se çfarë ka ndodhur. , por mbi të gjitha, ata kanë Për të gjetur këta fëmijë të zhdukur. Duke i përjashtuar këta të mitur, duke i vendosur në këto hotele, i bëjmë jashtëzakonisht të pambrojtur. Ata mbërrijnë këtu pas një udhëtimi jashtëzakonisht të rrezikshëm dhe i traumatizojmë. Ata nuk janë askund të sigurt“.