Sipërmarrësi shqiptar Orllati sërish pengohet në punën e tij profesionale në Zvicër

94 Lexime

Disa dhjetëra aktivistë ngritën kampin e tyre në tokën komunale për të protestuar kundër ndërtimit të një depozite të mundshme zhavorri

“Në çdo rast do të qëndrojmë gjithë fundjavën, kemi një program të tërë aktivitetesh. Atëherë do të votojmë në mënyrë demokratike për të ditur se çfarë duam të bëjmë. Disa duan të qëndrojnë”, shpjegon Martin Peikert, arkitekt dhe zëdhënës i një kolektivi ende të panjohur për batalionin: „Grondements de la terre“. Ky grup aktivistësh ngritën tenda, kabllo dhe shtëpi me pemë për të sinjalizuar mosmarrëveshjen e tyre me një vend të mundshëm gërmimi zhavorri të udhëhequr nga grupi Orllati. “Pas Holcimit, le të flasim më në fund për Orllatin”, përmblidhet komunikata e dërguar të shtunën nga kolektivi.

Megjithatë, nuk bëhet fjalë për krijimin e një ZAD të ri (zonë e mbrojtur), siguron Martin Peikert. “Sidoqoftë, ne nuk do të qëndrojmë përtej fillimit të periudhës së riprodhimit të faunës dhe zhvillimit të florës, domethënë për rreth një muaj e gjysmë. Dhe ne duam shumë të hyjmë në diskutime me këdo që dëshiron. Ne do të donim të shmangnim një situatë si ajo e ZAD-it, ku disa kishin frikë të shkonin të flisnin me ta.

Përfaqësuesi i sindikatës i Vufflens-la-Ville shkoi në vendngjarje. “Ne ishim në gjendje të diskutonim plotësisht në mënyrë paqësore. Ata na premtuan se nuk do të prishin biodiversitetin këtë pranverë, raporton ai. Më pas do të preferonim që të dielën të largohen dhe është e vështirë të dihet se çfarë kanë planifikuar pasi janë të gjithë organizatorë… Gjithsesi do të diskutojmë të hënën në komunë.

Një projekt “embrional” me “procedura të diskutueshme”

Vendi i ndërtimit është ende larg fillimit, veçanërisht duhet të kryhet një studim i ndikimit në mjedis. Megjithatë, kolektivi beson se zyra e mandatuar për këtë është e kërcënuar nga konfliktet e interesit dhe i përmbahet konsideratave teknike, shkruajnë mediat zvicerane, trasnemton portali Shtegu. Ajo synon drejtpërdrejt drejtoreshën e saj, deputeten e PLR-së, Carole Schelker, e akuzuar si “lobiste e gropëzave në parlamentin e Vaudit dhe zëdhënëse e Orllatit”, thuhet në njoftimin për shtyp. “Prandaj vendosëm të bëjmë një kundërekspertizë demokratike, duke mbledhur mendimet e banorëve të rajonit”, vijon Martin Peikert. Në program, një shëtitje për të zbuluar natyrën e zonës, konferenca dhe asamble për të reflektuar mbi përdorimin e tokës.

I kontaktuar, deputeti është në keqkuptim. “Ashtu si të zgjedhurit e tjerë të Këshillit të Madh, edhe unë kam një punë, atë të inxhinierit, që do të thotë se e njoh mirë fushën e gropave të zhavorrit, guroreve dhe venddepozitimeve, sepse zyra ime kryen studime të ndikimit atje, shpjegon Carole Schelker. Dhe, po, unë tashmë kam pasur mandate për Orllatin, si për shumë kompani të tjera në kanton, por nuk i mbroj më shumë se të tjerat.
Zyrtari i zgjedhur shton se projekti është në fazën embrionale, se gjithçka mbetet për t’u bërë dhe se mendimi i popullatës do të merret parasysh në një fazë të dedikuar të procedurës, të udhëhequr nga Kantoni. Është ai, për më tepër, që menaxhon planin kantonal duke identifikuar Moulin d’Amour de Vufflens si një gropë të mundshme zhavorri. „Ndërsa projektet e tjera janë më të avancuara, unë nuk e kuptoj fare pse po luftojnë këtu,“ pyetet Carole Schelker.