Si ta dallojmë një shef që e do vetveten (narcisoid)

33 Lexime

Ju mund të shkatërroni psikologjikisht njerëzit e tjerë pa e vënë re. Psikiatri dhe autori Pablo Hagemeyer (53) di të njohë narcisistët dhe të mbrohet kundër tyre.

Blick: Pse duhet të keni kujdes nga narcisistët?

Pablo Hagemeyer: Sepse mund të shkaktojnë dëm psikologjik te njerëzit e tjerë. Sidoqoftë, narcisizmi në vetvete nuk është një tipar i rrezikshëm i karakterit. Ai bëhet vetëm në kombinim me tendenca manipuluese dhe psikopatike. Ky i ashtuquajtur narcisizëm malinj është toksik dhe shërben për ta bërë personin të ndihet më mirë me veten duke i poshtëruar dhe zhvlerësuar të tjerët. Shumë njerëz narcisist janë vazhdimisht të shqetësuar për të shkuar mirë, për të qenë më të mirët dhe për të vendosur rregullat.

Shefat narcisistë janë një temë në librat tuaj. Si i njihni ata?

Shpesh mund të dalloni nëse keni një shef narcisist nga kultura mbizotëruese në vendin e punës. Nëse gjithçka nuk është transparente dhe askush nuk e di se cilën rrugë po ndjek departamenti, kjo mund të jetë një shenjë. Shefat narcisistë ndjekin qëllime egoiste. Ju dëshironi të dukeni mirë si person. Kur punonjësit shprehin kritika, eprorë të tillë nuk e tolerojnë fare atë dhe ndëshkojnë ata që kritikojnë drejtpërdrejt ose tërthorazi. (Blick/Shtegu.com)