Shtatë vjet pas divorcit, zviceranes i vjen fatura e ndihmës juridike

72 Lexime

Një nënë e dy fëmijëve nuk e priste këtë: Disa muaj pas gjetjes së një pune, ajo duhet të paguajë shpenzimet gjyqësore për ndihmën juridike për divorcin e saj. „Një kosto që është e vështirë të përballohet“, thotë ajo

Një letër e arritur në kutinë e saj postare e kthen punonjësen tregtare Sandrine C., 38 vjeç, në një periudhë të errët. Arka e Gjykatës Bremgarten në Aargau po kërkon prej saj 8 394,95 franga për gjyqin në lidhje me divorcin e saj në prill 2016, duke përfshirë 2 141,75 franga për shpenzimet procedurale dhe 6 253,20 franga për tarifat e avokatit.Të paguhet brenda 30 ditëve, mund të lexohet në letër.

Kjo nënë e dy fëmijëve shkollarë është e dëshpëruar. “Pas divorcit, më duhej të përballesha me një situatë kaq të vështirë. Shpesh më duhej të blija ushqim për veten dhe fëmijët në „Tischlein deck dich“ (një shoqatë zvicerane, qëllimi i së cilës është të ndihmojë njerëzit dhe familjet në nevojë). Kjo goditje financiare është e vështirë të përballohet. Fatura vjen pikërisht kur jeta ime po normalizohet”, thotë ajo. Për momentin, gruaja nuk lë asgjë të shfaqet. Ajo gjithashtu dëshiron të qëndrojë e matur, në mënyrë që të mbrojë fëmijët.

Që nga janari 2022, tregtarja ka punuar me orar 50 për qind, informon portali Shtegu. Me kontributet e alimentacionit dhe mirëmbajtjes nga ish-bashkëshorti, ajo është mirë. „Ne madje duhet të shkojmë një herë për pushime“, thotë ajo me krenari.

Por menjëherë pas përfundimit të deklaratës së saj tatimore, në kantonin e Schëyz, në kutinë e saj postare Sandrine C. merr një faturë nga Gjykata e rrethit Bremgarten.
Në përgjigje të kësaj faturë të lartë, zviceranja dërgon të gjitha dokumentet për të marrë pagesën me këste. Por zyra e mbledhjes së gjykatave qendrore në Aarau është e pamëshirshme. Zyra kërkon një rimbursim prej 400 frangash në muaj. Dhe kjo, për një të ardhur të tatueshme prej vetëm 445 frangash, pas të gjitha zbritjeve për fëmijët.

Arsyeja: Sandrine C. jeton me dy fëmijët e saj në shtëpinë e prindërve të saj, një shtëpi me tarracë të cilën e ka edhe ajo. Administrata me sa duket nuk e kuptoi këtë deri disa vite pas divorcit. Zyrtarët llogaritin kështu një pasuri prej 104 188 frangash.

Në përgjigjen e tyre të datës 20 mars, ata thonë: “Ne japim një zbritje prej 10 000 deri në 15 000 franga mbi pasurinë. Meqenëse pasuritë tuaja e tejkalojnë këtë shumë, ne besojmë se është e mundur të paguani kostot e shtyra procedurale me pasurinë tuaj. Zyrtarët këshillojnë si mjetin e fundit shitjen e pronës.

Arsyeja e dhënë për këtë praktikë të ashpër? „Pronarët e shtëpive nuk duhet të jenë të privilegjuar ndaj dikujt që e ka investuar pasurinë e tyre në forma të tjera përveç pronësisë së shtëpisë“. Por autorët e letrës harrojnë se pronësia e shtëpisë shoqërohet me kosto të favorshme jetese për familjen. Dhe gjithashtu se llogaria e Sandrine C. është dëshpërimisht bosh.

Jacqueline Keller, zëdhënëse e gjykatave të Aargaut, shpjegon megjithatë se një palë që ka përfituar nga ndihma juridike falas kërkohet të paguajë shtesën sapo të jetë në gjendje ta bëjë këtë. E drejta parashkruhet vetëm dhjetë vjet pas përfundimit të procedurës.