Policia dhe organizatorët të kujdesshëm gjatë vizitës së Klintonit në Bernë

23 Lexime

Ish-presidenti amerikan Bill Clinton do të vie në Bernë. Rasti është Prix Suisse i organizatës Initiative Switzerland, ku ai do të flasë për sfidat globale. „Ne jemi sigurisht shumë të nderuar që Bill Clinton e ka pranuar ftesën dhe po vjen në Bernë ekskluzivisht për këtë ngjarje“, tha organizatori kur u pyet. Temat e sakta që Clinton do të trajtojë janë konfidenciale deri në daljen e së shtunës në mbrëmje. Organizatorët gjithashtu nuk thonë asgjë për llojin e kompensimit.

Por Clinton nuk ka gjasa të fitojë shumë. Sipas raportimeve të mediave, ai ka marrë 750 000 dollarë për një leksion në të kaluarën. Sipas ëashington Post, ai gjeneroi mbi 100 milionë dollarë për 542 fjalime midis 2001 dhe 2013.

Policia Kantonale e Bernës në veprim

Clinton ishte Presidente e SHBA nga viti 1993 deri në 2001. Ai është i martuar me ish-kandidaten për president të SHBA-së dhe ish-sekretaren amerikane të shtetit Hillary Clinton, transmeton portali Shtegu. Është e paqartë nëse gruaja e tij do ta shoqërojë. Sido që të jetë, masat e sigurisë ka të ngjarë të jenë të mëdha. Megjithatë, as Policia Kantonale e Bernës dhe as organizatorët nuk duan të komentojnë për madhësinë e dispozitivit apo marrëveshjet me autoritetet dhe organizatat e sigurisë.

Sipas Jessica Friedli, zëdhënëse e Policisë Kantonale të Bernës, është përgjegjësia kryesore e atyre që organizojnë ngjarjen të sigurojnë sigurinë e të ftuarve, veçanërisht në brendësi të vendndodhjes së ngjarjes. Megjithatë, policia kantonale është përgjegjëse për vlerësimin e rrezikut dhe çdo masë të nevojshme. Kjo do të përdoret gjithashtu të shtunën në mbrëmje.

Agjencia federale amerikane Shërbimi Sekret gjithashtu siguron mbrojtjen e ish-presidentit amerikan. Shërbimi Sekret nuk është vetëm përgjegjës për mbrojtjen e presidentëve aktualë, por edhe të ish-presidentëve.