Për të marr pasaportën në Aargau të Zvicrës, duhet të flisni së paku sikurse në gjimnaz

61 Lexime

Këshilli i Madh i Aargaut ka rritur pengesat për natyralizim. Edhe shkeljet më të vogla duhet të rezultojnë automatikisht në refuzimin e kërkesës për natyralizim

Kantoni i Aargaut po rrit ndjeshëm pengesat për natyralizim: Megjithëse një nga ligjet më të rrepta të natyralizimit në Zvicër zbatohet tashmë në Aargau, shumica e klasës së mesme në Këshillin e Madh foli të martën në favor të shtrëngimit të mëtejshëm. Sipas “Aargauer Zeitung”, edhe kundërvajtjet e lehta në të ardhmen duhet të çojnë automatikisht në refuzimin e kërkesës për natyralizim, transmeton portali Shtegu.

Për shembull, nëse ndonjë i ri kalon me motoçikletë nëpër fshat me një automjet të zhurmshëm dhe mer qortim nga prokuroria e të rinjve, nuk duhet të jetë më në gjendje të natyralizohet. E njëjta gjë ndodh me një vjedhës dyqani që merr një urdhër ndëshkues për vjedhje të vogla. Këshilli qeveritar kishte theksuar në përgjigjen e tij me shkrim se zbatimi i mocionit mund të çojë në krijimin e një baze ligjore që nuk duhet të zbatohet për shkak të shkeljeve të proporcionalitetit dhe barazisë ligjore. Megjithatë, mocioni u pranua nga shumica e klasës së mesme me 73 vota kundër 59.

SVP, FDP dhe Mitte kërkuan gjithashtu që njerëzit të marrin pasaportën e kuqe vetëm nëse mund të dëshmojnë aftësitë e gjuhës gjermane me gojë në nivelin B2 dhe aftësitë e gjuhës së shkruar në nivelin B1. Sot, rregulloret minimale federale zbatohen në Aargau: Niveli B1 me gojë dhe A2 me shkrim.

Sipas gazetës, gjatë diskutimit në këshill, këshilltari qeveritar Dieter Egli ka argumentuar se një integrim i mirë është i mundur edhe me nivelin gjerman B1. Niveli B2 është niveli i maturës. „Dhe kjo nuk duhet të jetë një kërkesë për natyralizim“. Me 69 vota pro ndaj 63 jo, Këshilli i Madh e miratoi mocionin, SVP dhe FDP votuan njëzëri për të. Siç tha këshilltarja e PS-së, Lelia Hunziker, ishte e acaruar që pak kohë pas shtrëngimit të ligjit të natyralizimit kantonal, pati sërish kërkesa për ligje edhe më të rrepta.