Një super tru nga Shqipëria është gruaja më e fuqishme në botë në inteligjencën artificiale

80 Lexime

Pak gra kanë aq shumë ndikim në Silicon Valley sa Mira Murati, gruaja pas ChatGPT. Gjeniu shqiptar është truri teknologjik dhe njerëzor që qëndron pas AI. Ajo doli më e fortë nga betejat për pushtet brenda kompanisë. Cili është sekreti i saj?

Ndërsa emri OpenAI ende vështirë se do të thotë asgjë për këdo në publikun e gjerë, produktet e tij të AI si ChatGPT dhe Dall-E janë në buzët e të gjithëve. Nuk është vetëm Sam Altman pas saj, fytyra e të cilit tani shkëlqen në botë si ajo e Marc Zuckerberg. Jo, pas saj qëndron edhe Mira Murati.

Dhe Mirai është e sigurt se inteligjenca artificiale, ose shkurt AI, do të ndryshojë të gjithë botën: “Ky është tani një moment unik në kohë në të cilin ne mund të themi se si AI ndryshon shoqërinë“. Dhe këtë, tha Murati në një intervistë. me „The Times“, është një rrugë e dyanshme: „Ne ndryshojmë teknologjinë dhe teknologjia na ndryshon neve“.

Ajo fitoi përvojën e saj të parë me AI në vitin 2013, kur ndoqi se si inteligjenca artificiale po futej në praktikë tek ish-punëdhënësi i saj, Tesla. Në vitin 2016 ajo u transferua në Leap Motion, ku po punojnë për syzet që do të zëvendësojnë tastierën në kompjuter. Që nga viti 2018, ajo i është përkushtuar tërësisht inteligjencës artificiale në zhvillim dhe ka marrë përsipër zhvillimin e ChatGPT. Duke bërë këtë, ajo e ka zhvendosur konkurrencën nga ikona e Google Bart ose ambiciet e AI të Elon Musk në anën e vështirë.

Letra e Muratit bëri të mundur kthimin e Sam Altman

Pagëzimi i zjarrit erdhi gjatë kaosit të OpenAI 2023. Atje ajo ishte nënshkruesja më e spikatur e një letre të hapur në të cilën rreth 700 punonjës kërkonin troç dorëheqjen e organit më të fuqishëm të kontrollit, Bordit të Drejtorëve. Kjo kishte shkarkuar drejtorin ekzekutiv dhe të besuarit të Muratit, Sam Altman për sjellje të pahijshme. “Ne nuk mund të punojmë për ose me njerëz të cilëve u mungon kompetenca, gjykimi dhe kujdesi për punonjësit dhe qëllimet tona”, thuhej në mbrojtje të CEO-t të shkarkuar. Në sfond, shefi i Microsoft-it, Satya Nadella, dukej se po shikonte me qetësi dhe qetësi zjarrin që digjej. Në këtë pikë, ai kishte investuar tashmë miliarda në kompani dhe specialistët e saj për të integruar AI në të gjitha fushat e Microsoft.

Nënshkruesit rreth Muratit kërcënuan se do të pushonin nga puna pothuajse të gjithë fuqinë punëtore. Ata kishin nisur një revolucion të hapur të pallatit. Nuk kishte asnjë dyshim që secili prej punonjësve do të kishte gjetur një punë të re në një treg pune që thith specialistët e AI ashtu si një sfungjer thith ujin, Shkruan „WirtschaftsKurier“. OpenAI, nga ana tjetër, praktikisht do të degjeneronte në një guaskë të zbrazët me një bord të mbipaguar dhe të pafuqishëm në krye dhe një shef të zemëruar të Microsoft-it që merr frymë në qafë. Ai madje ofroi thjesht të merrte me çdo punonjës të OpenAI që po largohej, duke përfshirë Muratin, në Microsoft, pa asnjë nëse apo por.

CEO Altman u shkarkua dhe Mira Murati u emërua fillimisht kryetare e përkohshme, por kjo zgjati vetëm disa orë: erdhi Emmet Shear, kandidati tjetër i përkohshëm nga një bord mbikëqyrës i pafuqishëm. Shear dha dorëheqjen pas disa ditësh për t’i hapur rrugë Sam Altmanit që po kthehej triumfalisht. Në një nga aktet e tij të para zyrtare, ai falënderoi shprehimisht Muratin për besnikërinë dhe largpamësinë e saj: “Mira bëri një punë të shkëlqyer”, tha Altman. “Ajo ka vazhduar të ndjekë misionin tonë dhe i ka shërbyer me vetëmohim ekipit dhe kompanisë gjatë gjithë kohës”, lavdëroi Altman, “Ajo është një udhëheqëse e jashtëzakonshme. Dhe OpenAI nuk do të ishte OpenAI pa to. Faleminderit!” Microsoft mori një vend pa të drejtë vote në bordin mbikëqyrës dhe filloi pastrimi i madh i bordit.


AI katapultoi vlerën e tregut të Microsoft në mbi tre trilion dollarë

Vetë Murati është vendosur edhe një herë si pasardhësi natyror i Altman si CEO. Ose ajo mund t’i bashkohet qendrës së fuqisë së Microsoft si shefe e AI së bashku me CEO Nadella. Inteligjenca artificiale jo pak ka kontribuar në rritjen e kapitalizimit të tregut të Microsoft në mbi tre trilion dollarë. Në Silicon Valley, Murati tani pritet të mbajë pothuajse çdo pozicion të lartë në industrinë e lulëzuar të AI, transmeton portali Shtegu. Madje, ajo shihet si një kandidate për të sjellë Apple, e cila ka mbetur prapa në garën e AI-së, në krye ose për të bërë të gatshme për AI ndarjen cloud të Oracle.