Në Zvicër arrestohet adoleshenti kosovar, adhurues i Shtetit Islamik

36 Lexime

Pas arrestimit të dy të rinjve në Schaffhausen, dalin në dritë detaje të reja – përfshirë edhe aktivitetet e tyre në internet

Dy adoleshentë u arrestuan gjatë fundjavës së Pashkëve në Kantonin e Schaffhausenit. 15-vjeçari zviceran dhe 16-vjeçari italian mësohet se kanë planifikuar një sulm.

Tani ka informacione të reja për dy të rinjtë nga Neuhausen am Rheinfall. Siç raporton “CH Media”, italiani në veçanti ka qenë mjaft aktiv në rrjetet sociale, transmeton portali Shtegu. Me sa duket ai ka mbajtur shumë llogari.

Adoleshenti e quan veten „bombardues“ – një term jo i pazakontë në Itali

Në Instagram adoleshenti italian e quajti veten ndër të tjera “Il Bomber di Instagram” (“Bombarduesi i Instagramit”). Nga vjen emri saktësisht është e paqartë.
Sipas raportit, ka mundësi që të ketë lidhje me hobin e tij, lojërat. Thuhet se ai ka ngarkuar një video lojërash në YouTube.

Në çdo rast, ka të ngjarë që emri të mos ketë asnjë lidhje me ndonjë aktivitet terrorist. Fjala përdoret në gjuhë të folur në mënyra të ndryshme në italisht. Ndër të tjera, përdoret për të përshkruar një sulmues në futboll. Përdoret gjithashtu shpesh në gjuhën e të rinjve – për shembull si një përshëndetje e këndshme.
Parë në këtë mënyrë, emri tingëllon më spektakolar në kontekstin aktual sesa duhet të jetë në të vërtetë.

16-vjeçari është rritur në Itali, por ka rrënjë kosovare. Ai shihet në disa foto me flamuj të Kosovës dhe Shqipërisë. Ai ka pozuar edhe me shqiponjën dykrenore.
Megjithatë, arrestimet e dy adoleshentëve të kujtojnë 15-vjeçarin që plagosi rëndë me thikë një hebre në Cyrih. Ai e quajti veten “Ahmedi, Kasapi” në internet dhe u betua për besnikëri ndaj SHI.

SHI rekruton në mënyrë specifike në platformat e lojërave

Dihet më pak për 15-vjeçarin zviceran që u arrestua në Schaffhausen. Thuhet se ai ka rrënjë kurdo-turke dhe ishte aktiv edhe si gamer.

Ajo që bie në sy është se vrasësi me thikë i Cyrihut që sulmoi një hebre ortodoks konsiderohej edhe lojtar. Sipas raportit, kjo nuk është rastësi. Sepse SHI po kërkon posaçërisht për talentë të rinj në platformat e lojërave. Për shembull nëpërmjet funksionit të bisedës.

Edhe 16-vjeçari italian dhe familja e tij jetojnë shumë pranë Shoqatës Kulturore Islame. Aty frekuentojnë edhe përkrahësit e njohur të SHI. Mësohet se 15-vjeçari zviceran jeton vetëm pak minuta larg. Se si u radikalizuan saktësisht të rinjtë është ende objekt hetimi.

Përveç dy të rinjve në Schaffhausen, në këtë kuadër në Thurgau është arrestuar edhe një 18-vjeçar.