Në derën e një xhamie në Zvicër vendosen mbishkrime islamofobike

34 Lexime

Pasi një xhami në Ostermundigen u shkarravit, Shoqata Kantonale Islamike e Bernës po bën thirrje për mbrojtje më të mirë për pakicat fetare

Një xhami në Ostermundigen, të shtunën u shkarravit me dy shkrime anti-islamike: „Deus vult“ („Zoti e dëshiron atë“) dhe „Islami është kancer“ („Islami është kancer“).

Shprehja „Deus vult“ vjen fillimisht nga koha e Kryqëzatës së Parë dhe ishte një thirrje beteje e kryqtarëve, shkruan „20 Minuten“. Vitet e fundit, thënia është përhapur nga ekstremistët e krahut të djathtë kryesisht përmes memeve në internet.

„Deus vult“ u përdor si një thirrje tubuese në disa sulme dhe demonstrata të dhunshme nga ekstremistët e krahut të djathtë në Amerikën e Veriut. Një ekstremist i krahut të djathtë që kreu një sulm në një qendër tregtare në Allen, Teksas në vitin 2023, kishte bërë tatuazh „Deus vult“ krahas simboleve të tilla si svastika dhe runat SS.

“Ne në Shoqatën Kantonale Islame të Bernës e dënojmë fuqishëm këtë kërcënim dhe jemi jashtëzakonisht të shqetësuar për sigurinë e mysafirëve myslimanë në xhami, e cila është veçanërisht e ndjekur gjatë muajit të shenjtë të agjërimit të Ramazanit,” shkruan në një deklaratë Aziz Khalifa, nënkryetar i shoqatës, transmeton portali Shtegu. Pas krimit të dhunshëm në Bad Ragaz SG, „ky kërcënim është një prapambetje e mëtejshme në ndjenjën e përgjithshme të sigurisë midis muslimanëve“.

“Ne kemi vërejtur se incidentet anti-myslimane kundër individëve dhe organizatave janë rritur ndjeshëm që nga intensifikimi i konfliktit në Lindjen e Mesme, dhe kjo është një shqetësim i madh për ne”, vazhdoi Khalifa. Ne kërkojmë që pakicat fetare në Kantonin e Bernës dhe Zvicrës të mbrohen efektivisht nga dhuna dhe kërcënimet.

Policia Kantonale e Bernës konfirmoi një operacion përkatës me kërkesë për 20 minuta. U raportua për mbishkrimet, ku një patrullë e policisë shkoi në xhaminë në Ostermundigen. Ndaj këtij akti është ngritur një kallëzim penal.