Ndërpriten hetimet për martesat e detyruara në Shtëpinë e religjioneve në Bernë

42 Lexime

Prokuroria publike zvicerane ka ndërprerë hetimet për martesat e detyruara në xhaminë e Shtëpisë së religjioneve në Bernë. Tek autoritetet nuk ka denoncuar askush

Në nëntor të vitit 2022 u bë e ditur se të paktën dymbëdhjetë çifte të rinj dyshohet se u detyruan të martoheshin në Shtëpinë e religjioneve në Europaplatz në Bernë. Thuhet se dasmat janë bërë kundër dëshirës së të përfshirëve në xhami.

Zyra e prokurorit publik tani e ka ndërprerë hetimin, siç raporton “SRF Regionaljournal Bern Freiburg Valais”, transmeton portali Shtegu. Pa deklarata inkriminuese nga të prekurit apo nga palët e treta, organeve të rendit i janë të lidhura duart, thuhet në SRF. “I takon në radhë të parë të prekurve të denoncojnë, përndryshe nuk mund të vërtetohet një martesë e detyruar”.

Asnjë person i prekur nuk ka denoncuar tek autoritetet dhe SRF gjithashtu nuk zbuloi identitetin e personave të interesuar në lidhje me mbrojtjen e burimeve. Zyra e prokurorit publik të Bernës deklaroi se nuk kishte qasje të tjera hetimore.

Atëbotë, Shoqata myslimane në Bernë dënoi ashpër ngjarjet. Shtëpia e religjioneve ka nisur një hetim të brendshëm dhe ka futur një „Kod Sjelljeje“ për të sensibilizuar komunitetet fetare në shtëpi për këtë temë. Disa javë pas shpalljes së martesave të detyruara, Imami i lartë i xhamisë Mustafa Memeti, kishte dhënë dorëheqje.