Fshati me emrin Zvicër (Suisse) në Francë që po paraqet probleme komike

30 Lexime

Një fshat në verilindje të Francës quhet Suisse dhe banorët e tij janë zviceranët. Çfarë shkakton konfuzion për disa turistë si dhe për dërgimin e postës në të dy anët e kufirit. Historia e një situate qesharake

Është një fshat shumë klasik në Moselle, diku midis Metz dhe Nancy. Me 100 banorët e tij, fshati quhet Zvicër dhe banorët e tij janë zviceranë, gjë që shkakton njëfarë konfuzioni me vendin tonë, shkruan “Lorraine Actu”, transmeton portali Shtegu.

Vendi, pak më shumë se 150 kilometra larg Bazelit, shkakton situata komike. Është veçanërisht posta, në të dy anët e kufirit, që vuan nga ky homonim: kodi postar i Suisse, 57340, është i afërt me atë të Reinach, në Aargau (5734). Në këtë ëmnyrë, Bashkia e Komunës Moselle merr kërkesa „tre deri në katër herë në muaj“ për certifikata lindjeje në lidhje me Zvicrën.

Por ka raportime për situata edhe më absurde. Një ditë, transmetojnë mediat franceze, njerëzit nga Parisi u ndalën në Zvicër duke menduar se ishin në rrugën e duhur për të shkuar në… Lozanë! Fakti që Zvicra është pak e njohur, edhe në Moselle, nuk i ndihmon punët, konfirmon kryebashkiaku Jean-Luc Klein.

Mbetet një pyetje: pse ky fshat i Moselle mban emrin e Zvicrës? Në realitet, nuk ka të bëjë fare me Zvicrën. Sipas hipotezës më të mundshme, emri i qytetit rrjedh nga rrënojat e Xousse, e cila vjen nga gjermanishtja e vjetër sulza, sulzia, pastaj nga gjermanishtja e mesme e vjetër sulze, që do të thotë „ujë i kripur, i kripur“.