Myku në familjen shqiptare në Zvicër, rrezik për vogëlushen 16-muajshe

35 Lexime

A është një ndërtesë ku pikon? Apo familja Ahmeti nga Kaisten në Zvicër nuk e ajros sa duhet? Një gjë është e sigurt: banesa e tyre ka vite që është e infektuar me myk. Tani, sipas familjes Ahmeti, nga kjo po vuan edhe vajza e tyre e vogël (16 muajshe)

Çifti Ahmeti nga Kaisten janë të shkatërruar. “Myku ka vite që po shpeshtohet në banesën tonë”, thotë Liridon Ahmeti (41) për Blick. „Kjo për shkak se ka rrjedhje dhe në disa raste nuk ka izolim“. Punonjësi shqiptar i makinerive vazhdon të ankohet se gjërat po përkeqësohen. E prekur veçanërisht vajza e tij Asja (16 muajshe). Ai dhe gruaja e tij Meleqe (40), ndihmës infermiere, besojnë: „Myku po na sëmur vajzën“.

Kur gazetari i „Blick“ mbërriti në vendngjarje, vajza e vogël po kollitej shumë dhe ndonjëherë merrte frymë rëndë. Nga një inspektim rezulton se ka rrjedhje në 4 dhoma e gjysmë. “Vitet e fundit ka pasur pastrim dhe pak lyerje. Por myku po fillon sërish në banjë”, thotë Liridoni, i cili me gruan ka edhe dy djem (11 dhe 15 vjeç). Vetëm: “Administrata e fundit që kemi që nga 1 qershori 2020 na fajëson që nuk kemi ventilim sa duhet. Gjë që nuk është e vërtetë”.

Infektimi i parë i mykut erdhi pas disa vitesh

Liridoni, i cili vjen nga Kosova, më tej thotë se ka probleme gjatë gjithë zhvillimit që është ndërtuar rreth vitit 1970. “Shtëpitë ishin të izoluara keq. Dhe duhej të ishte rinovuar shumë kohë më parë”. Ai njeh tre parti të tjera që gjithashtu kanë myk. “Një burrë tashmë është larguar. Dy personat e tjerë nuk guxojnë të thonë asgjë për këtë publikisht”.

Liridoni jeton në banesë me familjen e tij që nga 1 qershori 2012, transmeton portakli Shtegu. „Infektimin e parë e patëm pas rreth tre ose katër vjetësh“, kujton ai. „Ishte në cep të dhomës sonë të gjumit, pranë dritares“. Administrata në atë kohë „reagoi shumë mirë“ dhe dikush e trajtoi mykun. Por: „Pas tre vjetësh të mirë ai u kthye“. Administrata tjetër gjithashtu „reagoi shumë mirë“ dhe bëri diçka.

Papritur myku u kthye

Por në dhjetor 2022 gjërat u përkeqësuan përsëri. “Kallëp ishte edhe në mobiliet dhe rrobat tona”, thotë Ahmeti. Ai tregon foto dhe video për „Blick“. Ata e raportuan këtë përsëri në administratë. “Duhej të dërgonim fotografitë dhe njerëzit u përgjigjën”, thotë prindi i familjes. „Por asgjë nuk u bë në të vërtetë“. Vetëm një person erdhi dhe e pastroi mykun dhe përdori „vetëm“ një llak dhe bojë.
Që atëherë, e sidomos nga ky dimër, thotë Liridoni, myku ka ardhur sërish në ngritje. Ai tashmë e ka pastruar vetë në vende të ndryshme. Erdhi një ekspert dhe mati të gjitha vendet, por: “Nuk e dimë rezultatin sepse urdhri erdhi nga administrata”. Situata do të mbetej që ata të mos ajroseshin sa duhet.

“Nuk kemi para” për sqarime të mëtejshme

Javën e kaluar ai ka folur sërish në telefon me administratën, thotë Liridoni. “Ata thjesht thanë që duhet të dërgoja sërish foto. Por nuk më pëlqen më. Unë tashmë e kam dëshmuar mjaftueshëm”. Dhe: Sillni ekspertin tuaj dhe provoni gjithashtu se vajza e e juaj mund të jetë e sëmurë nga myku, „ne nuk kemi para për këtë“.

Për 41-vjeçarin është e qartë se nuk ka të ardhme për të dhe familjen e tij në këtë banesë. “Por fillimisht do të doja të dija se kush do ta paguajë gjithë dëmin pasuror dhe trajtimin mjekësor të vajzës sime”, thotë Liridoni. Kjo do të kushtojë „sigurisht rreth 10,000 franga“.
Ata gjithashtu dëshirojnë të jenë në gjendje të largohen nga banesa në çdo kohë – „pa pasur nevojë të respektojnë periudhën e njoftimit“. Dhe: Ata gjithashtu do të dëshironin një ulje të kostove më të larta të ngrohjes. Avokati i tij duhet të vendosë nëse ai do të raportojë administratën.

Për pronarët, „çështja e mykut është mbyllur“

Se sa i dëshpëruar është Liridoni, tregon fakti se ai ka kontaktuar edhe me pronarin e pronës. “Ai shkroi se nuk mund të fliste tani. Më vonë ai shkroi se unë kisha folur tashmë në zyrë. Dhe se çështja e mykut ka marrë fund për ta”.

Kompania përgjegjëse e pasurive të paluajtshme nuk mund të kontaktohej për një koment nga “Aargauer Zeitung”, e cila raportoi fillimisht për rastin. Edhe kur „Blick“ e pyeti, nuk mund të flitej me menaxherin përgjegjës të pallatit.