Ministria austriake e qorton ambasadorin në Shkup për ndihmë kazinove Novomatic

36 Lexime

Diplomati ndërhyri kundër mbrojtjeve më të rrepta për lojërat e fatit të të mitur në Maqedoninë e Veriut

Novomatic Casino Flamingo në sheshin kryesor të Shkupit është vetëm disa minuta në këmbë nga shkolla fillore Goce Delçev dhe shkolla Qirili dhe Metodi. Objekti i lojërave, i cili u hap në fillim të vitit 2020, shtrihet në katër kate me 290 makineri lojrash.

Nismat dhe partitë qytetare prej vitesh kërkojnë që fëmijët dhe të rinjtë të mbrohen nga tundimi për të luajtur bixhoz. Në të vërtetë, në shoqëritë e varfra të Europës Juglindore, kumarxhinjtë kanë shkatërruar shumë familje. Prandaj lojërat e fatit janë ndaluar në Shqipëri dhe Kosovë. Në Maqedoninë e Veriut, megjithatë, për shkak të rritjes së çmimeve dhe vështirësive të lidhura me to, lojërat e fatit dhe bastet gjithashtu provohen nga dëshpërimi – me pasoja shkatërruese, shkruan „Der Szandard“. Prandaj, një ligj që u prezantua në Parlament në shkurt parashikon që objektet e lojërave të fatit nuk mund të miratohen brenda një qarku prej 500 metrash nga institucionet arsimore, kopshtet dhe shtëpitë e të moshuarve.

Megjithatë, ambasadori austriak në Maqedoninë e Veriut, Georg Woutsas, me sa duket ishte më i shqetësuar për biznesin e Novomatic sesa për mirëqenien e qytetarëve maqedonas, transmeton portali Shtegu. Ai ndërhyri në shkurt me një letër drejtuar qeverisë dhe parlamentarëve duke u kërkuar atyre që të mos vendosin zonat mbrojtëse rreth shkollave. „Unë do të isha shumë i detyruar ndaj jush nëse qeveria do të tërhiqte ndryshimet e planifikuara ose do të përjashtonte investimet e huaja“, shkroi ai, siç raportoi ZackZack për herë të parë në Austri.

Sipas deklaratave të veta, zyra e jashtme në Vjenë e mori vesh „menjëherë pas dërgimit të letrave – disa ditë më vonë“. Më pas ambasadori u informua shprehimisht se veprimet e tij ishin të gabuara. Casino Austria, nga ana tjetër, deklaroi se ata kishin kontaktuar Woutsas sepse ligji i propozuar kishte rrezikuar modelin e tyre të biznesit.

Aktivistët nga lëvizja maqedonase kundër lojërave të fatit shkruan në mars se ëoutsas kishte mbajtur anën e atyre që rrënuan shoqërinë dhe kujtuan se Vjena ka vetëm një kazino. “Ju jeni ambasadori i fundit që duhet dëgjuar për çështje të tilla”, thuhej në letër.
Në një krahasim europian, një numër veçanërisht i madh njerëzish punojnë në biznesin e lojërave të fatit në Maqedoninë e Veriut; vetëm në Maltë numri është më i lartë. Kjo është arsyeja pse njerëzit ndonjëherë flasin për Ballkanin Las Vegas. Por kompanitë austriake të lojërave të fatit kanë gjithashtu një reputacion të dyshimtë në Bosnje-Hercegovinë. Në mars 2019, për shembull, një ligj për lojërat e fatit u miratua në pjesën boshnjake të Republikës Srpska dhe më pas u shpall një tender që ishte përshtatur për Casinos Austria.