Imami bashkëkohor liberal nga Zvicra, Mehas Alija

50 Lexime

Xhamia e St. Gallent „El-Hidaje“ ndodhet në një rrugë midis stacionit të trenit Winkeln dhe arenës tregtare. Imami Mehas Alija (39) është me origjinë nga Maqedonia e Veriut dhe që njëmbëdhjetë vjet punon në St. Gallen.

Ai e sheh vetveten si një imam liberal dhe bashkëkohor. Sidoqoftë, vlerat tradicionale janë të rëndësishme për të. Por sa rreptësisht i ndjek ai dhe familja e tij rregullat islame? Portali 20 Minuten” nga Zvicra e ka vizituar dhe ka folur me të, transmeton portali Shtegu. Ky është teksti i plotë i raportit zviceran:

Imam Mehas Alija (39) hap derën në këtë mëngjes të ngrohtë vere. Mori disa kifle dhe me ta servon kafe në bodrum. Çfarë bën një imam? Gazetari zviceran është aty për të zbuluar.

Dhe për shkak se Mehas Alija ka përfunduar trajnimin për imam në Zvicër, për të cilin raportojnë. Informacione të tilla varen në zonën e hyrjes: „Të dashur besimtarë, pishina e brendshme e Volksbad është ideale për myslimanët që duan të notojnë. Ajo ka privatësi dhe orare të veçanta për burrat dhe gratë“. Një tjetër shënim informon për një takim futbolli sezonal. Kështu bën për shembull një imam.

Ose: Gjatë bisedës i cingëron celulari, duhet të largohet për një moment, vdekje në familjen e një besimtari. Ai është gjithashtu një pastor. Jo vetëm në komunitetin e tij, por edhe çdo të premte në Spitalin Kantonal të St. Ai na tregon axhendën e tij, si për ta vërtetuar. Është e mbushur deri në buzë, edhe ditët e fundjavës. Përgatitja e lutjeve dhe hytbeve, mësimi i Kuranit, mësimi i Kuranit në shkollë, kujdesi baritor, presidiumi i organizatës ombrellë të komuniteteve islame-shqiptare në Zvicër (DAIGS).

Tre fëmijët e tij janë nga mosha gjashtë deri në 15 vjeç dhe djali i madh aktualisht po ndjek një shkollë publike katolike, thotë ai. Mehas Alija po ashtu është duke përfunduar studimet master në Universitetin e Prishtinës. Dhe ai këshillon njerëzit që i drejtohen për problemet personale. Gjithmonë me një vështrim në Kuran.

Nga Maqedonia e Veriut në St. Gallen
Kuranin e dinte përmendsh kur ishte 13 vjeç, thotë Alija. Lindur në vitin 1983 në Tetovë, Shkup, Maqedonia e Veriut, shkolla e mesme teologjike në Shkup, më pas studioi studimet islame në Universitetin e Prishtinës. “Një hoxhë duhet të studiojë teologji”, thotë Alija. Pas studimeve ai me prindërit dhe dy motrat shpërngulet në Zvicër, ku prindërit gjejnë punë. Edhe ai gjithashtu. Fillimisht në një kompani sharrë elektrike me zinxhir në Wil, pastaj në St. Gallen pozita në xhami u bë vakante. Kjo ishte njëmbëdhjetë vjet më parë.

“Ndjehem më shumë si zviceran sesa nga Maqedonia e Veriut”, thotë Alija. Zemra i rreh këtu, mendon gjermanisht. Ndërveprimi i minoriteteve në Zvicër është unik. Për këtë po e shkruan temën e magjistraturës: “Dialogu ndërfetar në Zvicër”.

Mehas Alija është integruar mirë, këtë mund ta ndjeni. I pëlqejnë lagjet e tij, fqinjët, thotë se ndjen edhe dashamirësinë e autoriteteve.

Ai na çon nëpër xhami dhe na tregon ritualin e larjes para namazit. Dhe u përgjigjet pyetjeve, duke përfshirë shamitë dhe mësimet e notit. Vajza e tij lejohet të marrë mësime noti, thotë ai, sepse në moshën gjashtë vjeçare ajo nuk ka ende asnjë „përgjegjësi fetare“. Vetëm kur dikush arrin pubertetin është „mëkat“ të mos zbatosh rregullat e Kuranit: gratë mbajnë shami dhe notojnë vetëm me një kostum banje të veçantë si burkini, dhe alkooli është i ndaluar. “Nuk kam pirë ende asnjë pikë alkool”, thotë Mehas Alija. „Kurrë. Unë preferoj të pi ujë dhe Rivella.“

Po nëse një grua nuk dëshiron të mbajë shaminë? “Është vendim i lirë i çdo gruaje”, thotë Alija. Askush nuk duhet ta urdhërojë gruan ta bëjë këtë. Në familjen e tij ka edhe disa gra që nuk mbajnë shami. Ata janë ende të mirëpritur në festat familjare, thotë ai. „Ne jemi mësuar me këtë“.