Kosovari u shfrytëzua 35 vjet nëpër ferma dhe më pas u dëbua nga Zvicra

64 Lexime

Fermerët zviceranë shfrytëzojnë njerëzit pa letra nëpër fermat e tyre

Mijëra punëtorë pa dokumente bëjnë punë të paligjshme nëpër fermat zvicerane. Fermerët me sa duket kanë pak frikë. Sipas vlerësimeve të Këshillit Federal, 3 000 deri në 6 000 punëtorë pa dokumente punojnë nëpër fermat zvicerane

Shfrytëzimi i personave pa dokumente në Zvicër përshkruhet si “praktikë e zakonshme”, edhe pse është qartazi e paligjshme, tha për “K-Tipp” Philippe Sauvin nga Platforma për Bujqësi të Qëndrueshme Sociale.
Autoritetet rrallë godasin fermerët që punësojnë të huaj në mënyrë të paligjshme dhe gjobat janë të lehta, pavarësisht ligjeve që mbrojnë emigrantët pa dokumente.

Personat Sans-Papiers, pra njerëzit që janë në vend pa leje qëndrimi, me sa duket po shfrytëzohen në fermat zvicerane. Sipas vlerësimeve të Këshillit Federal nga viti 2015, ata përbëjnë 3 000 deri në 6 000 të fuqisë punëtore bujqësore. Në pothuajse 50 000 ferma të vendit, kjo do të thotë se rreth një në dhjetë kompani janë të angazhuara në punë ilegale, siç raporton “K-Tipp”, transmeton portali Shtegu.

Një rast shembull është ai i 61-vjeçarit S.J. Kosovari ishte kryesisht përgjegjës për punë të qëndrueshme. S.J. prandaj ka punuar në fermat zvicerane për 35 vjet pa leje pune apo qëndrimi. Sipas “K-Tipp”, aktivitetet e tij përfshinin mjeljen e lopëve, kujdesin për viçat dhe pastrimin e stallave. Pavarësisht se punonte me orë të gjata nga mëngjesi në mbrëmje dhe në fundjavë, ai nuk mori kurrë pushime me pagesë.

Shfrytëzimi i sans-paper nuk është një rast i izoluar. Philippe Sauvin nga Platforma për Bujqësi të Qëndrueshme Sociale i përshkruan kushtet e punës shfrytëzuese si „të zakonshme“ edhe pse ato janë qartësisht të paligjshme. Edhe pse emigrantët e paligjshëm supozohet të kenë njëfarë mbrojtjeje nga shfrytëzimi sipas ligjit, në realitet ata shpesh mbeten të pambrojtur.

Autoritetet rrallë marrin masa kundër fermerëve që punësojnë të huaj në mënyrë të paligjshme, sipas raportit. Sipas një sondazhi të “K-Tipp” në dymbëdhjetë kantone të mëdha në Zvicrën gjermanishtfolëse dhe Zvicrën frëngjishtfolëse, duket se fermerët duhet të kenë frikë vetëm nga pasoja të vogla nëse punësojnë të huaj në mënyrë të paligjshme. Vetëm tetë nga dymbëdhjetë kantonet kanë komentuar pyetjen nëse fermerët do të ndiqen penalisht për punësim të paligjshëm. Këto kantone ishin Basel-Landschaft, Berna, Fribourg, Graubünden, Solothurn, Thurgau, Vaud dhe Cyrihu.

Në total, këto tetë kantone vendosën më pak se 20 gjoba, me gjoba mesatare më pak se 500 franga. Sipas raportit, autoritetet në kantonet Valais dhe Aargau duket se nuk janë të sigurt nëse fermerët janë dënuar për punësim të paligjshëm. St. Gallen dhe Lucerne nuk iu përgjigjën as pyetjeve “K-Tipp”.


Këshilli Federal nuk dëshiron të forcojë masat mbrojtëse

Këshilli Federal mori parasysh kushtet e pasigurta të punës së punëtorëve pa dokumente, por e përshkroi sistemin ekzistues si „të përshtatshëm“ dhe hodhi poshtë masat e reja mbrojtëse.

S.J. Pas një kontrolli policor, ai u dëbua nga vendi në vitin 2023 pa iu paguar paga e fundit prej rreth 2 000 frangash. Historia e tij ilustron situatën e pasigurt të emigrantëve pa dokumente në fermat zvicerane.