Poshtërim online: Burrat shpërndajnë foto të zhveshura dhe numra telefoni të grave në Telegram

174 Lexime

Meshkujt po postojnë gjithnjë e më shumë foto të zhveshura të grave që njohin në internet – së bashku me numrat e tyre të telefonit. Edhe pse ka të prekur edhe në Zvicër, policia nuk po heton në mënyrë proaktive

Kështu ka ndodhur me grupin e Telegramit të quajtur “AlbKings”. Mbi 130 000 meshkuj kryesisht shqiptarë kanë publikuar në këtë bisedë foto nudo dhe kaseta seksuale të femrave që i njohin personalisht. Përfshirë numrat e telefonit ose profilet e grave në mediat sociale.

Popullariteti i grupit u përhap me shpejtësi. Praktikisht çdo minutë, burrat ekspozonin ish të dashurat ose takimet e tyre dhe u kërkonin burrave të tjerë që t’i ngacmonin në rrjetet sociale ose përmes telefonit. Situata u përshkallëzua për shkak të vetëvrasjes së një 27-vjeçareje shqiptare, partneri i së cilës kishte shpërndarë foto intime të saj.

Vetëm atëherë autoritetet shqiptare morën realisht masa dhe ushtruan presion ndaj shërbimit të mesazheve Telegram për të fshirë grupin “AlbKings”. Tani është bllokuar. Por hulumtimi i Watson tregon se e gjithë kjo ka kohë që ka marrë një jetë më vete, transmeton portali Shtegu. Degë dhe imitues të panumërt me dhjetëra mijëra anëtarë mund të gjenden në Telegram, ku burrat vazhdojnë të publikojnë fotografi të zhveshura dhe numra telefoni të grave – përfshirë gratë zvicerane.

“Hure Zurich”: Një kasetë seksi nga kjo grua nga Cyrihu u publikua në një grup Telegram me mijëra anëtarë, së bashku me numrin e saj të telefonit dhe profilin e saj në TikTok. Imazhi: screenshot
Watson përmbahet nga përmendja e emrave të grupeve të tjera të Telegramit në mënyrë që ata të mos fitojnë më shumë anëtarë. Në total, tre grupe të ngjashme u gjetën vetëm nga „AlbKings“ origjinale e bllokuar, secili me deri në 30,000 anëtarë. Por ka edhe grupe me emra krejtësisht të ndryshëm me nga 8,000 deri në 35,000 anëtarë. Dhe jo vetëm në vendet e Ballkanit: Grupe më të vogla gjermane mund të gjenden gjithashtu në të cilat burrat dërgojnë foto lakuriq, video dhe profile të grave në mediat sociale.
Deri më sot, asnjë grup i ngjashëm nuk ka fituar rëndësi në Zvicër. Një sondazh i Watson i të gjitha forcave policore kantonale ka treguar se asnjë rast i tillë nuk është hetuar ende. Megjithatë, policia e kantonit Aargau shkruan: „Ne jemi të vetëdijshëm se ka anëtarë në Telegram dhe platforma të tjera të mediave sociale që shkëmbejnë pornografi të ndaluar“.

Përveç kantonit të Friburgut, të gjitha mediat e policisë kantonale shkruajnë gjithashtu se nuk kërkojnë „në mënyrë proaktive“ grupe të tilla në mediat sociale – vetëm kur bëhet një raport nga të prekurit. “Ne do të donim të mbulonim disa zona më shumë në fushën e parandalimit,” shkruan policia kantonale St.Gallen. Por: „Fatkeqësisht, burimet tona janë të lidhura shumë në përpunimin e rasteve që tashmë janë raportuar.“ Për më tepër, disa platforma të mediave sociale „nuk janë aspak bashkëpunuese“ kur bëhet fjalë për përpunimin.

Psikologu social gjerman Rolf Pohl, i cili studion maskulinitetin dhe gjininë, ka një pikëpamje kritike për këtë zhvillim. Për të është e qartë se grupet në fjalë kanë të bëjnë me grabitjen e grave dhe zhvlerësimin e feminitetit. “Këta burra i kthejnë gratë në objekte. Duke publikuar të dhënat e tyre të kontaktit, ato nënkuptojnë se të gjitha gratë janë të gatshme të përfshihen në aktivitete seksuale me këdo, „i thotë Pohl Watson. Krahas motivit të hakmarrjes, këta meshkuj kanë gjithmonë një imazh negativ për femrat – i cili po rritet vazhdimisht. „Është e frikshme se sa shpejt grupe të tilla rriten.“ Efekti i imitimit gjithashtu nuk duhet të nënvlerësohet.

“Numri i rasteve të paraportuara është i madh: ka ende shumë forume të paeksploruara të mizogjinisë.”
“Për mendimin tim, autoritetet e zbatimit të ligjit duhet të jenë shumë më proaktive,” thotë Pohl. Urrejtja ndaj grave që përhapet përmes platformave të mediave sociale duhet të frenohet. „Do të kishte kuptim nëse platformat do të kontrolloheshin rregullisht për një përmbajtje të tillë, siç është bërë tashmë në fushën e pornografisë së fëmijëve, për shembull.“ Sepse pornografia e fëmijëve po vërshon edhe internetin, siç ka shkruar së fundmi NZZ. Edhe pse po bëhet shumë, gjërat po përkeqësohen, tha një hetues për gazetën.

Ka ende shumë potencial për autoritetet në fushën e mizogjinisë dhe mizogjinisë. Pohl është i bindur: „Numri i rasteve të paraportuara është i madh sepse ka ende shumë forume të paeksploruara të mizogjinisë.“ Prandaj është e rëndësishme të diskutohet se si mund të rregullohen më mirë rrjetet sociale. „Nuk është bërë ende shumë“.