A do të provokojnë fjalët e presidentit serb një luftë ballkanike?

89 Lexime

Presidenti serb Aleksandar Vuçiq ka dërguar një mesazh kërcënues kundër Kosovës në Instagram. Për kë është në të vërtetë? Blick përpiqet të zbërthejë konfliktin në Ballkan

Tingëllon si kërcënim: “Serbinë e presin kohë të vështira. Por ne do të luftojmë. Dhe Serbia do të fitojë”. Me këtë mesazh iu drejtua popullit të tij në Instagram presidenti serb Aleksandar Vuçiq. A shpall një luftë të re ballkanike?

Aleksandar Vuçiq nuk jep më shumë detaje, por mesazhi i tij është ogurzi. Sjellja e tij në javët e fundit, megjithatë, jep disa të dhëna. Blick ju shpjegon se çfarë e motivon presidentin serb të ndezë pluhurin.

“Duhet të luftojmë për shanset tona”

Dy ditë më parë, Aleksandar Vuçiq la të kuptohet për tërheqjen e Serbisë nga Këshilli i Europës. Arsyeja? Përpjekjet e Europës për ta sjellë Kosovën në Këshill. Në një mesazh të fshehtë të postuar në Instagram të martën në mbrëmje, Aleksandar Vuçiq shkroi: “Në 48 orët e fundit kemi marrë informacione që kërcënojnë drejtpërdrejt interesat tona kombëtare”. A e përmend edhe një herë anëtarësimin e mundshëm të Kosovës në Këshillin e Europës dhe rrjedhimisht daljen e Serbisë?

Eshte e mundur. Tashmë më 17 mars, me rastin e 20-vjetorit të dhunës së kryer nga më shumë se 50 mijë shqiptarë të Kosovës ndaj serbëve dhe pakicave të tjera, Aleksandar Vuçiq deklaroi në fjalimin e tij se Perëndimi duhej të zgjidhte mes Serbisë dhe Kosovës, shkruan gazeta zvicerane „Blick“. Nëse Europa gabon, Serbia “do të presë momentin më të mirë dhe do të luftojë për shansin tonë”.

Për shumë vëzhgues, fjalët e Aleksandër Vuçiqit dukeshin si një kërcënim serioz. Sa për rikujtim: në dhjetor, presidenti serb foli me admirim për presidentin aktual dhe atë të mëparshëm të Azerbajxhanit. Të dy thuhet se kanë pritur gjithsej 27 vjet për „rrethanat e përshtatshme gjeopolitike“ për të rimarrë Nagorno-Karabakun.

A po afrohet lufta?

A ka ardhur koha e duhur që Aleksandar Vuçiq të sulmojë Kosovën? Në fund të fundit, konflikti mes Serbisë dhe Kosovës ka muaj që po përshkallëzohet, transmeton portali Shtegu. Shtatorin e kaluar, Aleksandar Vuçiq vendosi trupat serbe në kufirin e Kosovës. Kjo pasi paraushtarakët serbë sulmuan policët kosovarë.

Dhe një raport i Shërbimit Sekret të SHBA paralajmëron për një „rritje të rrezikut të dhunës ndëretnike“ për këtë vit. Me fjalë të tjera, dhuna ndërmjet dy grupeve të ndryshme të popullsisë, siç janë serbët dhe shqiptarët e Kosovës. Në të vërtetë, konflikti ndërmjet Serbisë dhe Kosovës është cituar si shembull në këtë raport. Të gjitha shenjat tregojnë për një përshkallëzim, por ekspertët janë megjithatë të sigurt se një luftë e re ballkanike nuk është (ende) në horizont.

Vuçiq rrezikon një zjarr të përgjithshëm

Dhe Aleksandar Vuçiq mund të mos ketë nevojë të shpallë një luftë të re ballkanike. Vetëm kërcënimet e tij mund të mjaftonin për të arritur objektivat e tij: parandalimin e hyrjes së Kosovës në BE. Sepse sa më shumë që Aleksandar Vuçiq të kërcënojë se do të përdorë dhunën ose do të kthehet më shumë drejt Rusisë, aq më shumë ka gjasa që ai të marrë mbështetje nga Perëndimi. Sepse në Europë, ne duam me çdo kusht të parandalojmë Rusinë që të zgjerojë fuqinë e saj.

Por çfarëdo që të thotë Aleksandar Vuçiq me këtë mesazh: ai po luan me zjarrin. Meqenëse ai e di mirë se një shkëndijë e vetme do të mjaftonte për të ndezur një zjarr të përhapur.