Fushata zgjedhore në Këshillin e Europës: Perspektiva të mira për Alain Berset

54 Lexime

Pas kohës së tij në Këshillin Federal zviceran dhe ish kryetari zviceran Alain Berset tani dëshiron të shërbejë si Sekretar i Përgjithshëm i Këshillit të Europës. Ai merr shumë mbështetje nga këshilli
Ish-këshilltari federal Alain Berset (PS) ka shprehur interesimin e tij për zyrën e Sekretarit të Përgjithshëm të Këshillit të Europës me qendër në Strasburg. Departamenti Federal i Punëve të Jashtme (EDA) e mbështet këtë kandidaturë

Siç raporton SRF, 51-vjeçari ditët e fundit ka nisur fushatën e tij zgjedhore në selinë e Këshillit të Europës në Strasburg.

Berset ka marrë mbështetjen e delegacionit zviceran në Këshillin e Europës nga kreu i tij Alfred Heer (Këshilli Kombëtar i SVP). “Berset ka mbështetjen e të gjithëve ne, duke përfshirë të gjitha palët. Nëse mund të vendosim një zviceran si Sekretar të Përgjithshëm, atëherë duam të përfitojmë nga kjo mundësi”. Do të ishte gjithashtu më mirë për pavarësinë e Këshillit të Evropës nëse një njeri tani do të vinte nga një vend neutral, jo anëtar i BE-së.

Sipas Damien Cottier, politikan i FDP-së nga Neuchâteli, ish-këshilltari federal ka një shans të mirë për të fituar vendin sepse Zvicra ka një reputacion të mirë në këshill si një ndërmjetës i ndershëm. “Ne nuk përfaqësojmë interesat tona në organizatat ndërkombëtare. Ne nuk jemi në asnjë aleancë dhe as në BE”, citohet ai nga SRF, transmeton portali Shtegu.

Përveç Alain Berset, në garë për postin e Sekretarit të Përgjithshëm janë edhe dy emra të tjerë. Ata janë komisioneri aktual i drejtësisë i BE-së Didier Reynders nga Belgjika dhe ish-ministri estonez i kulturës Indrek Saar. Reynders tashmë u përpoq të kandidonte për postin në vitin 2019, por dështoi për shkak të Marija Pejçnoviq Buriq.

Britania e Madhe dhe Franca gjithashtu thuhet se janë pozitive për kandidaturën e Bersetit. Nga ish-presidentja e Këshillit të Europës, Liliane Maury Pasquier, mund të ndjehet një erë e kundërt: “Berseti sigurisht që ka shanse, por nuk mjafton të jesh një kandidat i mirë”.

Nëse Berseti zgjidhet realisht, ai do të jetojë në Villa Massol të bukur si kreu i institucionit ndërkombëtar. Rezidenca ndodhet shumë afër Place de la République në Strasburg. Ai do të kishte në dispozicion edhe një vozitës privat. Ai nuk duhet të ankohet as për pagën e tij, pasi ajo do të shkonte mbi 300 mijë euro në vit, siç kishte hulumtuar “Aargauer Zeitung”. Kjo gjithashtu do të përjashtohej plotësisht nga tatimi mbi të ardhurat. Megjithatë, me këtë pagë të lartë ai do të duhej të hiqte dorë nga një pjesë e pensionit të tij si ish-këshilltar federal, i cili arrin në 236 mijë franga.

Në mars, Këshilli i Ministrave do të vendosë nëse të tre kandidatët do të pranohen apo vetëm dy emra do të kalojnë në raundin përfundimtar. Zgjedhjet për Parlamentin Evropian do të zhvillohen më pas nga 6 deri më 9 qershor 2024.