Fejzi Bojku, fitues i çmimit „23 Tetori“

99 Lexime

Në Kuvendin e Republikës së Maqedonisë sot u dorëzua Çmimi shtetëror „23 Tetori“ për vitin 2015 për realizimin në fushën e kulturës dhe artit, fituesve të sivjetshëm në fushën e kulturës dhe artit fituesve të sivjetshëm artistëve të artit figurativ Stefan Haxhi Nikollov, shkrimtarit Fejzi Bojku dhe muzikologut, publicistit, gazetarit dhe kritikut muzikor Kostadin Kostadinovski.

Kryetari i Këshillit për ndarje të çmimit shtetëror „23 Tetor“, akademik Vera Bitrakova Grozdanova deklaroi se ky çmim prestigjioz paraqet mirënjohje me të cilën vlerësohet kontributi i krijimitarisë së tre fituesve për afirmimin e tyre personal dhe për afirmim të shtetit të tyre.

Në emër të tre laureatëve u drejtua Kostadinovski, i cili theksoi se çmimi paraqet rrumbullaksim të valorizimit të madh dhe verifikimit të arritjeve të tyre krijuese në 4-5 dekadat e fundit.

Shkrimtari Fejzi Bojku është autor i 14 veprave për mbledhjeve të poezisë de përrallave për fëmijë dhe të rinj, si dhe tetë punimeve shkencore. Në karrierën e tij krijuese ka përkthyer edhe 42 vepra nga gjuha maqedonase, shqipe, serbe dhe frënge, ndërsa është autor edhe i 10 emisioneve tematike për radio dhe TV.

Kostadin Kostadimovski,  muzikolog, publicist, gazetar dhe kritik muzikor logaritet doajen i muzikologjisë së Maqedonisë. Është autori i pesë publikimeve muziokore dhe krijues i disa festivaleve muzikore mes të cilatve dhe Folk Fest Vallandovë, Interfest, Filigranë të Maqedonisë.

Çmimi shtetëror „23 Tetori“ ndahet për realizime shumëvjeçare në sferën e shkencës, kulturës, arsimit, mbrojtjen e interesave shtetërore dhe promovimin e prioriteteve shtetërore, vlerave dhe trashëgimisë kulturore-historike të Republikës së Maqedonisë.

Formimi i VMRO-së në vitin 1983 do të thoshte fillim i lëvizjes së organizuar revolucionare maqedonase, për krijimin e shtetit të pavarur të Maqedonisë. (Koha.mk)