Banorët e Bernës i thanë 40 000 herë jo alkoolit gjatë vozitjes

36 Lexime

Pikërisht 20 vjet më parë, Shoqata „Blaue Kreuz“ lançoi me sukses programin parandalues ​​“behu engjëlli im sonte“ për të trajtuar problemin e drejtimit të mjetit në gjendje të dehur. Oferta që atëherë ka arritur mbi 40,000 shoferë në kantonin e Bernës. Në këtë fushatë marrin pjesë veçanërisht drejtuesit e rinj të motorizuar dhe vullnetarisht nuk pinë alkool gjatë daljes në mënyrë që të lëvizin vetë dhe pasagjerët e tyre të sigurt në shtëpi. Puna është ende shumë e nevojshme. Në vitin 2022, numri i personave të vrarë dhe të plagosur rëndë në trafikun rrugor do të rritet sërish për shkak të konsumimit të alkoolit.

„Kush do të vozitë sonte për në shtëpi?“ Një pyetje e thjeshtë që mund të bëjë një ndryshim të madh. Festivalet e bareve dhe pijeve shpesh zhvillohen në vende të largëta që janë të vështira për t’u arritur me transport publik. Prandaj, shumë të ftuar vijnë në ngjarje me automjete të motorizuara. Njerëzit shpesh nuk pinë shumë pak. Më pas shkojnë në shtëpi? Sigurisht që jo! „Bëhu engjëlli im sonte“ nga Shoqata „Blauen Kreuzes Bern-Solothurn-Freiburg“ është e angazhuar për këtë.

Drejtpërsëdrejti në zonën hyrëse të eventeve të shumta, punonjësit e “Bëhu Engjëlli im sonte” përgjojnë mysafirët e festës që udhëtojnë me mjete motorike. “I inkurajojmë vozitësit që gjatë festës të mos konsumojnë alkool apo droga ilegale. “Pjesëmarrësit nënshkruajnë një marrëveshje dhe marrin një fjongo“, thotë Valentina Fivian nga „Blaue Kreuz“. Pjesëmarrësit e „Engjëjve“ marrin zbritje në pije joalkoolike dhe marrin pjesë në një lotari. Që nga lansimi i ofertës, mbi 40 000 të ftuar në festë kanë marrë pjesë dhe kanë çuar veten dhe kolegët e tyre të sigurt në shtëpi pa pirë dhe vozitur.

Rritje e vdekjeve dhe lëndimeve të rënda në rrugët zvicerane

Shifrat aktuale tregojnë se ka pasur më shumë gjykime për shkelje të ligjit të qarkullimit rrugor në vitin 2022 krahasuar me një vit më parë. Udhëtimet gjatë pamundësisë për të vozitur u rritën me 18%. Nga këto krime, drejtimi i automjetit me përqendrim të lartë të alkoolit në gjak tregoi rritjen më të lartë të numrit të dënimeve (+25% midis 2021 dhe 2022).

Për më tepër, në një anketë nga Qendra e Këshillimit për Parandalimin e Aksidenteve (BFU), vetëm 69% e të anketuarve thanë se ata kurrë nuk kishin vozitur në shtëpi të dehur. Megjithëse shoferët e rinj u kërkohet ligjërisht të respektojnë rregullin e kufirit 0.0 të alkoolit, 86% thanë se e drejtuan automjetin e tyre pasi kishin pirë deri në tre pije alkoolike. Pra, nuk ka fund puna për „bëhu engjëlli im“.