Zvicra refuzon ndihmën urgjente për mediat

66 Lexime

Këshilli Federal hedh poshtë propozimet e paraqitura nga komisionet e dy Këshillave. Ai përkujton se media mund të përdorë kredi të garantuara nga Konfederata.

Mediat luajnë një rol të rëndësishëm për demokracinë. Këshilli Federal është i vetëdijshëm për situatën e vështirë në të cilën ato gjenden. Por ai kundërshtoi propozimet e paraqitura nga komisionet e telekomunikacionit. Parlamentit, ai tashmë i ka propozuar një pako masash, shkruajnë mediat zvicerane.

Komisionet kërkojnë një pako të përgjithshme prej 65 milionë frangash. Pakoja qeveritare ofron ndihmë për të gjitha kategoritë e mediave, informon Shtegu.com. Masat synojnë përmirësimin e kushteve të përgjithshme në planin afatgjatë. Ato janë një përgjigje ndaj krizës strukturore të mediave dhe janë më të synuara dhe më të qëndrueshme sesa masat e menjëhershme, tha të premten Qeveria zvicerane.

Kur t`i miratojë propozimet parlamenti, qeveria do t’i zbatojë shpejt ato, thonë në përgjigjen e tyre. Një shkallëzim është i mundur për të përparuar më shpejt. Kjo do të ndikonte dukshëm në shtrirjen e ndihmës indirekte për shtypin (heqja e kufirit të sipërm të qarkullimit dhe kriteri i kufizimeve të kokës).

Qeveria rikujton që mediat gjithashtu mund të përdorin kredi ose hua pa interes me norma preferenciale të garantuara nga Konfederata. Kjo u lejon atyre të sigurojnë likuiditet afatshkurtër. Zyra Federale e Komunikimeve ka pranuar përparime në pjesën e tarifës së licencës për radio / TV.

Këshilli Federal gjithashtu kundërshton devijimin e burimeve të ndihmës emergjente në radio dhe stacione televizive private, siç kërkohet nga një mocion i dytë i komitetit. Ai tashmë ka përshtatur tarifat e licencës për radio / TV për familjet dhe bizneset poshtë. Nëse mocioni do të kalohej nga parlamenti, projektligji mund të ngrihet përsëri për vitet 2021 dhe 2022.

Për më tepër, qeveria kundërshton një kërkesë të tretë nga komiteti kombëtar i ekonomisë për të hequr përgjegjësinë e dyfishtë për tarifat e kompanive që punojnë së bashku në një kontratë të rëndësishme. Ai kujtoi që komitetet tashmë po punonin për këtë temë përmes një iniciative parlamentare.