Të rinjtë në Zvicër kanë shumë stres – ata po vuajnë me shëndet

27 Lexime

Sipas sondazhit të fundit, të rinjtë janë në gjendje mendore më keq se popullata mesatare. Për herë të parë, Shoqata „Blaue Kreuz“ pyeti pothuajse 900 nxënës se çfarë duhet të ndodhë për t’i bërë ata (madje) më të mirë mendërisht dhe fizikisht. Shumica e të anketuarve besojnë se duhet të përjetojnë më pak stres dhe të përdorin më pak celularët e tyre. Por shumë pak sport kontribuon gjithashtu në faktin se të rinjtë me sa duket janë më pak të mirë.

Shoqata „Blaue Kreuz Bern-Solothurn-Freiburg“ zhvilloi punëtori parandaluese me 898 nxënës në shkolla të mesme të ndryshme në kantonet e Bernës dhe Freiburgut. Pas punëtorisë, të gjithë pjesëmarrësit kanë mundur të plotësojnë në mënyrë anonime një formular komentesh. Përveç pyetjeve për përdorimin e substancave, nxënësit u lejuan gjithashtu të regjistrojnë atë që duhet të ndodhë në mënyrë që ata të jenë (madje) më mirë mendërisht dhe fizikisht. Të anketuarit mund të shënojnë deklarata të ndryshme dhe të shtojnë se çfarë mund t’i ndihmojë për mirëqenien e tyre (përgjigje të shumta ishin të mundshme). Rezultatet tregojnë se 49.5% e të rinjve përjetojnë shumë stres dhe për këtë arsye nuk janë aq mirë mendërisht dhe fizikisht. Konsumi i tepërt i smartfonëve apo lojërave vjen në vendin e dytë (33.2%). “Ne besojmë fuqimisht se reduktimi i kohës së shpenzuar në telefonat inteligjentë do të ketë një ndikim pozitiv në stilin e jetës dhe mirëqenien. Këtë e vërteton edhe një studim nga Gjermania”, thotë Markus Wildermuth nga Shoqata „Blaue Kreuz Bern-Solothurn-Freiburg“.

Të anketuarit gjithashtu besojnë se më shumë ushtrime mund t’i ndihmojnë ata të ndihen më mirë. Kështu kanë deklaruar 29.2% e të rinjve. Të anketuarit do të ishin më mirë nëse do të kalonin më shumë kohë në natyrë (29.2%), nëse do të ishin më pak vetëm (15.6%) dhe nëse do të ndërmerreshin më shumë masa kundër drogës (8.7%). Vetëm 18.6% e të rinjve ishin të mendimit se asgjë nuk duhej të ndryshonte që ata të ndiheshin më mirë.
Konsumi i alkoolit dhe nikotinës po rritet

Qysh në vitin 2020, Shoqata „Blaue Kreuz“ ishte në gjendje të përcaktonte se konsumi i rregullt i alkoolit dhe pirja e tepërt po rriteshin. Ky trend ishte veçanërisht i dukshëm në konsumin e snusit/snuffit. Nga ana tjetër, vapingu u rrit vetëm në gjysmën e dytë të 2022. Studimi përfaqësues i HBSC tani konfirmon këtë prirje. Droga mund të ndihmojë kundër stresit, vetmisë, etj. në një afat të shkurtër. Megjithatë, më së voni kur ka një varësi, mbizotëron efekti negativ i përdorimit të drogës.