Shumë migrantë në Zvicër refuzojnë të marrin asistencë sociale nga frika e dëbimit

53 Lexime

Shumë emigrantë dhe persona pa dokumente në Zvicër nuk guxojnë të aplikojnë për ndihmë sociale. Arsyeja: Ata kanë frikë nga një dëbim i mundshëm. Komisioni Federal i Migracionit e kritikon këtë

Njerëzit pa dokumente dhe migrantët shpesh nuk marrin asistencë sociale nga frika se mos deportohen – edhe pse ata kryesisht jetojnë nën kufirin e varfërisë. Tani politikanët duan të ndihmojnë.

Komisioni Federal i Migracionit (FCM) u mor me këtë temë të enjten në konferencën e tij vjetore në Bernë. Në fjalën e saj të hapjes, këshilltarja federale Elisabeth Baume-Schneider (59) mbrojti më shumë ndihmë për më të varfërit e të varfërit. Marrja e ndihmës sociale shoqërohet gjithmonë me turp. Gjithashtu sipas këshilltarit federal të PS, ndihma sociale është e garantuar me kushtetutë dhe varfëria nuk është krim.

Efektet e legjislacionit të imigracionit mbi migrantët e prekur nga varfëria ngrenë pyetje të politikës së integrimit dhe ligjit kushtetues në lidhje me pabarazinë. Hulumtues dhe ekspertë të ndryshëm nga fusha paraqitën njohuri mbi pengesat në marrjen e ndihmës sociale. Për shembull, një projekt i Gjenevës tregoi ndikimin në jetën dhe shëndetin e individëve të saporregulluar.

Që nga viti 2019, autoritetet kanë mundur të refuzojnë zgjatjen e lejeqëndrimeve për të huajt që marrin ndihmë sociale. Si rezultat, numri i personave që marrin ndihmë sociale nga jashtë ka rënë, ndërsa ai i zviceranëve ka mbetur i njëjtë.

Qyteti i Cyrihut po bën gjithashtu një përpjekje të re për mbështetje: pasi „ndihma ekonomike bazë“ nga këshilltari i qytetit Raphael Golta (47, PS) dështoi për shkak të pengesave ligjore në 2021, një lidhje midis PS, të Gjelbërve dhe AL tani po fillon një tentativë e re në këshillin bashkiak, shkruan “Tages-Anzeiger”, transmeton portali Shtegu.
Në një pilot projekt, qyteti i Cyrihut ofron një total prej 5.4 milionë frangave zvicerane për ndihmë ekonomike bazë gjatë tre viteve të ardhshme. „Kjo është mënyra se si ne mbyllim një boshllëk në sistemin social dhe lehtësojmë situatat akute të urgjencës“, tha Hannah Locher (33, PS).

Për këtë projekt duhet të vendosin edhe gjykatat. Sepse partitë borgjeze pretendojnë se ndihma për njerëzit pa dokumente rregullohet me ligj federal. Dhe ndihma kantonale e minon këtë ligj. „Shqetësimi shkel në mënyrë të përsëritur ligjin e nivelit më të lartë“, tha Mélissa Dufournet (34) nga FDP.