Rrezikohen të fshihen gurbetçarët shqiptarë nga Maqedonia, mbi 200 mijë votues të kontestueshëm

35 Lexime

23:14:53              2016-03-19

 

 

 

Në mbledhjen e sotme që filloi në ora 18.00 në KSHZ-ë të Maqedonisë konstatohet se më shumë se 200 mijë votues janë të kontestueshëm dhe duhet edhe një here të kontrollohen raporton Zhurnal.

Bëhet fjalë për gjithësej 256.152 qytetarë të Maqedonisë me të drejtë vote. Kontrolle në terren do të bëhet tek 100.436 qytetar të Maqedonisë me të drejtë vote të cilët janë të kontestueshëm pas kryqëzimit të të dhënave.

KSHZ ka konstatuar se 44.308 shtëpi janë me mbi 20 votues dhe kanë mbiemra të ndryshëm.

BANESA me mbi 8 votues dhe variacione në mbiemër gjithësej 18.727.

Adresa në Maqedoni në të cilën gjatë 5 viteve të fundit dy herë është rritur numri i votuesve.Gjithëesej 22.292 qytetarë të kontestueshëm.

Votues të rinjë që i kanë mbushur 18 vite janë gjithësej 22.573 qytetarë.

Më shumë votues në vendvotimet të cilët nuk janë lindur në Maqedoni gjithësej 130 persona raporton Zhurnal.
Votues të shtuar gjatë një cikli zgjedhor (774) dh evotues të cilët për herë të parë kanë votuar pas moshës 30 vjecare janë gjithësej11.632 qytetarë.

88.947 Gjendja civile sipas Drejtorisë për udhëheqjen e librave amë në Maqedonisë
66.769 Ministria e Punëve të Brendshme.

RREZIKOHET TË FSHIHET GURBETCARËT SHQIPTAR
Gjatë kontrollit në terren ekziston rrezik i madh që të fshihen gurbetcarët shqiptar të cilët përkohësisht punojnë në shtetet e Bashkimit Evropian. Me këtë shqiptarët e Maqedonisë diskrimohen, pasi ju meret e drejta kushtetuese dhe ligjore që të votojnë ndonjëher në zgjedhjet e ardhshme.

E drejta e votës është e garantuar me Kushtetutë dhe askush nuk ka të drejtë të fshij nga lista zgjedhore qytetarët shqiptar që përkohësisht punojnë apo qëndrojn në vendet e huaja. (ZHURNAL.mk)