Pas ndonjë tërmeti të fortë në Zvicër, pronarët e patundshmërive duhet të kontribuojnë

50 Lexime

Ndryshe nga rreziqet e tjera natyrore, mbulimi i sigurimit për tërmetet në Zvicër është i paqartë. Nuk ka as obligim e as zgjidhje sigurimi për të gjithë Zvicrën. Në fund të vitit 2022, Këshilli Federal urdhëroi një projektamendament të kushtetutës

Tërmetet e forta si ai në Sierre VS në vitin 1946, në Zvicër janë të rrallë. Ishte me magnitudë 5.8, katër persona vdiqën – ishte tërmeti i fundit në Zvicër me viktima.
Mesatarisht, tërmete të tilla të rënda ndodhin çdo 50 deri në 150 vjet. Këtë e tregon modeli i parë publik i rrezikut të tërmetit për Zvicrën, i cili u prezantua të martën. Megjithatë, nëse do të ndodhë ndonjë tërmet i tillë i fortë, priten humbje të mëdha financiare.

Vetëm: Është e paqartë se kush do ta paguante dëmin në një rast të tillë. Sepse në të gjithë Zvicrën nuk ka sigurim të detyrueshëm ndaj tërmeteve. Kjo është arsyeja pse vetëm rreth 15 për qind e ndërtesave janë të siguruara kundër dëmeve nga tërmeti.

Krahas pandemive dhe mungesës së energjisë elektrike, tërmetet janë ndër rreziqet më të nënvlerësuara për Zvicrën. Prandaj, në vitin 2021, parlamenti vendosi kundër vullnetit të Këshillit Federal për të krijuar bazën për një qasje të re: detyrimin kontigjent.

Kjo parashikon që pronarët e shtëpive do të kontribuojnë financiarisht për rindërtimin në rast të ndonjë tërmeti të fortë. Ndryshe nga sigurimet, për shembull, ku primi paguhet rregullisht, kontributet e nevojshme për detyrimet kontingjente duhet të mblidhen vetëm pas ngjarjes, shkruan „Blick“, përcjell portali Shtegu. Kjo do të thotë se të gjithë pronarët e shtëpive do të japin një kontribut për rindërtimin – pavarësisht vendndodhjes së tërmetit.

Standardi i mëposhtëm duhet të zbatohet: Të gjithë pronarët e shtëpive kontribuojnë një maksimum prej 0.7 përqind të shumës së sigurimit të ndërtesës për të mbuluar dëmet. Kjo aktualisht mund të mbulojë dëme në ndërtesa deri në 20 miliardë CHF.

Komisioni për Mjedis, Planifikim Hapësinor dhe Energji i Këshillit të Shteteve (Urek-S) ka iniciuar detyrimin kontingjent. Nëntorin e kaluar, Këshilli Federal ngarkoi Departamentin Federal të Financave (FDF) të hartonte një draft konsultimi deri në dhjetor të këtij viti. Pas Parlamentit, populli dhe kantonet do të duhet gjithashtu të votojnë për amendamentin kushtetues përpara se ai të hyjë në fuqi.

Megjithatë, tema e sigurimit nga tërmetet është e diskutueshme. Një pakicë në Parlament e hodhi poshtë propozimin, duke argumentuar se tashmë është e mundur që të gjithë pronarët e shtëpive të bëjnë sigurimin e tërmetit. Përgjegjësia duhet të mbetet tek sektori privat.

Sigurimi i detyrueshëm në nivel kombëtar ka pasur deri më tani po aq pak shanse sa një marrëveshje ndërmjet kantoneve. Këshilli Federal ka pasur gjithashtu shqetësime thelbësore deri më tani. Sigurimi i detyrueshëm ndaj tërmeteve nuk ka mundur të fitojë shumicën për 25 vjet, theksoi ministri i atëhershëm i financave Ueli Maurer (72) në debatin përkatës të këshillit në 2021. Një arsye për këtë është se sot ka modele të mira private.