Njëzet e një të akuzuar për sulmin terrorist në Vjenë

63 Lexime

Dymbëdhjetë ditë pas sulmit të përgjakshëm terrorist në Vjenë, policia dhe zyra e prokurorit publik austriak informojnë për statusin aktual të hetimit

Të Premten në ora 11:00, Departamenti i Policisë së Vjenës dhe zyra e prokurorit publik raportuan zyrtarisht statusin aktual të hetimit, pas natës së terrorit në 2 nëntor. Zëdhënësja e Prokurorisë Publike të Vjenës, Nina Bussek, si dhe kreu operativ i ekipit hetimor „2 Nëntori“ i Departamentit të Policisë së Vjenës, Michael Lohnegger, morën pjesë në konferencën për shtyp. Gazeta „Heute“ ka raportoi në këtë pikë:

Në fillim të hetimit, kreu i hetimit, Lohnegger, e bëri të qartë se jo të gjitha faktet e njohura duhet të bëhen publike, pasi hetimet janë ende në rrjedhë e sipër. Hetues të ndryshëm, ekspertë dhe mbrojtës të Kushtetutës nga e gjithë Austria po punojnë aktualisht në grupin e hetimit „2 nëntor“.

Deri më tani, janë intervistuar 60 dëshmitarë dhe janë realizuar 20 bastisje shtëpish. Janë përpunuar rreth 300 referenca, disa janë ende duke u hetuar.

Armët nga Serbia

Sipas hetuesve, pushka sulmuese që ka përdorur autori i krimit është një kopje licence e një AK-47 nga Serbia me një kalibër 7.62 x 25 mm. Disa nga municionet për këtë thuhet se vijnë nga Kina. Pistoleta e gjetur është një pistoletë gjysmë automatike e llojit Tokarev me një kalibër 7.62 x 39 mm, gjithashtu nga Serbia. Mbetet e paqartë se si armët ranë në duart e 20-vjeçarit.

Dyshohet në vetëm një sulmues!

Sidoqoftë, mund të ketë ende bashkëpunëtorë në sfond të cilët „jo drejtpërdrejt“ kontribuan në sulm. Hetuesit falënderojnë popullatën për shumë këshilla dhe apelojnë që çdo informacion duhet të raportohet në polici.

Nuk erdhi me transport publik

Për më tepër, nuk është ende e qartë se si autori hyri në qendër të qytetit. Në ndërkohë, megjithatë, mund të përjashtohet që ai të ketë përdorur transportin publik. Ende nuk është sqaruar nëse ai mori një taksi. Sidoqoftë, nuk mund të përjashtohet që personi i armatosur të ketë ardhur në Këmbë në Schwedenplatz.

 

Kur u pyet nëse diçka u gjet në xhamitë që tani janë mbyllur, Lohnegger nuk donte të përgjigjej për shkak të taktikës kriminale.

Zëdhënësi i prokurorit publik Bussek së pari theksoi „bashkëpunimin e shkëlqyeshëm“ me policinë. Natën e terrorit, tre prokurorë publikë ishin në detyrë që urdhëruan autopsitë e para, bastisjen e shtëpive dhe arrestimet menjëherë pas sulmit.

21 të akuzuar, dhjetë persona në paraburgim

„Pra, një total prej 16 personash u arrestuan shumë shpejt“, shtoi Bussek. Dhjetë prej tyre janë ende në paraburgim. Ata dyshohet të „kenë dhënë paraprakisht kontribute“. Detaje specifike nuk zbulohen duke iu referuar hetimeve të vazhdueshme. Disa prej tyre tashmë kanë dënime të mëparshme, përfshirë ato për vepra terroriste.

Që nga viti 2016 ka pasur një grup të veçantë të Prokurorisë Publike të Vjenës, e cila i është përkushtuar hetimit të veprave terroriste me staf posaçërisht të trajnuar. Ky grup i posaçëm tani po zhvillon procedura kundër aktualisht 21 të dyshuarve ose personave të akuzuar midis moshës 16 dhe 28-vjeçare të cilët janë hetuar.

Shumica e të akuzuarve janë shtetas austriakë. Të tjerët vijnë nga Kosova, Maqedonia ose Bangladeshi.

Hetimet janë duke vazhduar

Bastisjet e shtëpive u kryen gjithashtu në afërsi të këtyre personave, me hetuesit që i kushtuan vëmendje të veçantë sigurimit të bartësve të të dhënave, kompjuterëve dhe telefonave celularë. Analizohen të dhënat telefonike – kush ka qenë në kontakt me cilin numër dhe kur -. Raportet e të shtënave dhe ekzaminimet biologjike molekulare të gjurmëve të sekuestruara janë gjithashtu të përgatitura, informon Shtegu.com. Vlerësimi i materialit nuk ka përfunduar ende; hetimet e mëtejshme për personat që kanë mbetur të panjohur janë duke vazhduar.

„Përveç kësaj, zyra e prokurorit publik është në kontakt të ngushtë me autoritetet zvicerane dhe gjermane. Ekziston një shkëmbim i gjallë informacioni. Njohuritë e marra nga kjo sigurisht përfshihen gjithashtu në këtë hetim gjithëpërfshirës“.