Një pemë në Bernë kundër racizmit

47 Lexime

Tani është vendosur një „pemë kundër racizmit“ në platformën e katedrales: Qyteti i Bernës po e sponsorizon atë dhe po ia kushton gështenjën luftës kundër racizmit. Pema është simbol i angazhimit të vazhdueshëm të qytetit dhe mbi të gjitha të popullatës civile kundër diskriminimit racist të çdo lloji. Përurimi zyrtar i pemës është bërë sot dhe një pllake me mbishkrimin “Racizmi nuk ka vend në Bernë”, në Ditën Ndërkombëtare kundër Racizmit.

Qyteti i Bernës ka qenë anëtar i Koalicionit të Qyteteve Europiane Kundër Racizmit për 15 vjet dhe është i përkushtuar për të luftuar në mënyrë aktive racizmin në të gjitha format e tij. Promovimi i kohezionit social dhe mundësive të barabarta janë objektivat kryesore të këshillit vendor në legjislaturën aktuale.
Nën sloganin „Racizëm – le ta shohim së bashku!“ Në kuadër të javës së 14-të të aksionit kundër racizmit, që po zhvillohet aktualisht, këshilli lokal së bashku me shumë organizata të shoqërisë civile po trajtojnë racizmin në të gjitha fushat e jetës. Këtë vit fokusi është te shkolla dhe arsimi.

Për të dhënë një shembull të veçantë këtë vit, qyteti i Bernës po i kushton një pemë në platformën e katedrales të gjithë njerëzve që marrin rrugën kritike ndaj racizmit dhe punojnë kundër padrejtësive të shkaktuara nga racizmi. “Për momentin, duke pasur parasysh situatën në Izrael dhe Palestinë, neve na kërkohet veçanërisht të sigurojmë bashkëjetesë respektuese në Zvicër, të reflektojmë mbi tendencat diskriminuese dhe deklaratat raciste dhe të ndërmarrim veprime vendimtare kundër çdo urrejtjeje”, theksoi këshilltarja lokale Franziska Teuscher. me rastin e inaugurimit të pemës. “Pema duhet të na kujtojë se procesi i vetë-reflektimit dhe puna kundër racizmit nuk përfundon kurrë, por është një rrugë e përhershme konfrontimi”.

“Si shoqëri civile, ne nuk e tolerojmë racizmin dhe punojmë vazhdimisht dhe në mënyrë aktive kundër tij. Me angazhimin e sotëm, ne të gjithë angazhohemi për të trajtuar racizmin. Ai përfaqëson shpresën për të jetuar një ditë në një shoqëri pa racizëm”, shton Saare Yosief, bashkë-presidente e Komisionit për Çështjet e Migracionit dhe Racizmit.