Ngrohësit elektrikë në Zvicër do të ndalohen nga viti 2030

36 Lexime

Dy individë janë përpjekur të kundërshtojnë ndalimin nga viti 2030 të ngrohjes elektrike në Kantonin e Cyrihut, i votuar në vitin 2021. Gjykata Federale sapo ka refuzuar ankesën e tyre

Në një deklaratë për shtyp të botuar të enjten, Gjykata Federale zvicerane (TF) njoftoi se kishte hedhur poshtë ankesën e paraqitur nga dy individë kundër ndalimit të ngrohësve dhe kaldajave elektrike nga viti 2030 në Kantonin e Cyrihut, i cili ishte pranuar nga votuesit në një referendum të votuar në vitin 2021, transmeton portali Shtegu.

Amendamenti i ligjit kantonal të energjisë kërkon që „ngrohësit me rezistencë elektrike fikse për ngrohjen e ndërtesave dhe ngrohësit ekzistues të centralizuar të drejtpërdrejtë të ujit duhet të zëvendësohen deri në vitin 2030. Një urdhëresë rregullon përjashtimet“, kujton TF. Shkeljet e qëllimshme do të dënohen me gjobë deri në 20 mijë franga.

TF vlerëson se ndalimi dhe kërcënimi i sanksionit penal të cilit i bashkëngjitet „janë në përputhje me garancinë e pronësisë“ dhe se „masat synojnë të sigurojnë mbrojtjen e mjedisit, si dhe furnizimin e duhur me energji, dhe prandaj janë me interes publik”.
„Meqenëse ngrohësit elektrikë vuajnë nga një deficit, veçanërisht në aspektin e efikasitetit të konsumit të energjisë elektrike dhe Zvicra kërcënohet me mungesë të energjisë elektrike, konsumi ekonomik i energjisë elektrike prandaj duket urgjent“, vazhdon TF përpara se të propozojë alternativa „më efikase në energji“: ngrohje me pelet. , ngrohje qendrore dhe pompa ngrohëse.

Së fundi, TF kujton se “ndalimi është proporcional. Nuk është miratuar në mënyrë të papritur dhe të paparashikueshme” dhe nuk është as absolute pasi parashikohen përjashtime.