Nga sot pension në Zvicër do të marrin vetëm meshkujt – një e treta më pak për femrat

96 Lexime

Për shkak se gratë punojnë më shumë në industri me paga të ulëta dhe me kohë të pjesshme, ato marrin më pak pensione. Një e treta e grave nuk marrin fare pension nga fondi i pensioneve. Inflacioni po përkeqëson gjithashtu situatën – nevoja për veprim po rritet

Gratë nuk janë vetëm të pafavorizuara kur bëhet fjalë për pagat – ato marrin edhe më pak pensione. Hendeku është aq i madh sa që nga 1 shtatori gratë nuk do të marrin më pensione për këtë vit. Kjo është llogaritur nga Konfederata e Sindikatave Zvicerane (SGB) bazuar në shifrat më të fundit nga Zyra Federale e Statistikave (BFS). Në tetë muajt e parë të vitit, burrat kanw marr aq pension sa gratë deri në fund të vitit.

Mesatarisht, një grua merr 17 293 CHF më pak se një burrë. Sipas SGB-së, hendeku gjinor i pensioneve është 32.8 për qind. Pra, gratë marrin një të tretën më pak pension. „Hendeku i pensioneve pothuajse nuk ka ndryshuar në dhjetë vitet e fundit“, shpjegon Gabriela Medici (38) nga SGB.

Por kjo nuk është e gjitha: “Rritjet e çmimeve e bëjnë problemin edhe më keq”, tha Medici përgazetwn „Blick“, transmeton portali Shtegu. Qiratë, primet e sigurimit shëndetësor dhe çmimet janë përgjithësisht në rritje. Inflacioni po ushtron aq shumë presion mbi buxhetin, sa shumë pensionistëve do t’u mungojë një muaj pensioni i tërë në 2024-ën. AHV gjithashtu nuk do të marrë një rregullim të kostos së jetesës deri në vitin 2025.

Kjo prek veçanërisht njerëzit që kishin të ardhura më të ulëta. Dhe këto janë kryesisht gra. Ata shpesh punojnë me kohë të pjesshme dhe në sektorë me paga më të ulëta. Një pjesë e madhe e punës së kujdesit qëndron edhe mbi supet e tyre.

Në AHV merret parasysh e ashtuquajtura punë e kujdesit. Pensioni i AHV rritet deri në 30 CHF në muaj për çdo vit punë përkujdesjeje të kryer nga një person me të ardhura të ulëta deri të mesme. Për një person me një periudhë kontributi të plotë, të kesh një fëmijë do të thotë rritje e pensionit AHV deri në 350 franga zvicerane në muaj. E gjithë puna e kujdesit ka rëndësi – për shembull, kujdesi për një anëtar të sëmurë të familjes.

Pensioni AHV është maksimumi 2 450 franga në muaj – askush në Zvicër nuk mund të jetojë me të. Një e treta e grave ende nuk marrin pension nga shtylla e dytë. Dhe duhet të mjaftohet me sasinë e vogël. Edhe nëse ka një pension nga një fond pensioni, pensioni mesatar i PK për një grua është vetëm sa gjysma e një burri. Në sektorët tipikë të grave, pensionistët marrin vetëm 500 deri në 800 franga në muaj nga fondi i pensioneve.
„Ndaj është rritur urgjenca për një pension të 13 AHV“, thotë Medici. Kjo do të rriste pensionin nga AHV me 8.3 për qind – rreth 150 franga më shumë në muaj. Kjo rritje do të arrinte të gjithë – përfshirë gratë. Popullsia zvicerane do të votojë për të në pranverën e vitit 2024.