Në Zvicër nuk ka mbetur pothuajse asnjë banesë me çmim të lirë

41 Lexime

Numri i banesave me qira të reklamuara në portalet zvicerane të pasurive të paluajtshme vazhdon të bjerë

Numri i banesave me qira të reklamuara në portalet më të rëndësishme zvicerane të pasurive të paluajtshme, midis prillit 2023 dhe marsit 2024 ra me 340 000 prona. Sipas indeksit të strehimit në internet (OWI) të Shoqatës Zvicerane të Industrisë së Pasurive të Paluajtshme Svit, kjo korrespondon me një rënie prej gati 50,000 apartamentesh ose 13 për qind nga viti në vit.

Qiramarrësit nuk janë më të gatshëm të lëvizin për shkak të çmimeve të larta

Kërkesa për banesa me qira është gjithashtu në rënie, arsye për këtë mund të jetë rritja e qirave të kërkuara: Qiramarrësit qëndrojnë në banesat e tyre sepse nuk gjejnë të reja me qira të krahasueshme, gjë që redukton ofertën. Koha mesatare për vendosjen e reklamave është shkurtuar me dy ditë në 27 ditë.

Oferta e banesave të përballueshme dhe më të vogla dhe të mesme po bie edhe më shumë. “Drama e zhvillimit errësohet nga oferta në rritje e banesave të mëdha dhe më të shtrenjta”, thotë OWI.

Numri i banesave me qira të shpallura është në rënie në 23 kantone, kryesisht në rangun e përqindjes dyshifrore. Vetëm në kantonet Gjenevë, Tiçino dhe Zug kishte më shumë apartamente të reklamuara se një vit më parë.

Në Zug, banesat me qira janë zhdukur pas nëntë ditësh

Oferta më e vogël çoi në kohë më të shkurtra tenderimi në 19 kantone, transmeton portali Shtegu. Kjo është më e theksuar në kantonet rurale pranë qendrave si Schaffhausen (minus 13 ditë) dhe Freiburg (minus pesë ditë).

Kantonet qendrore zvicerane Zug (nëntë ditë) dhe Schwyz (14 ditë) kanë periudhat më të shkurtra të reklamimit, pasuar nga kantoni i Cyrihut, ku qiradhënësit dhe qiramarrësit duhet të presin mesatarisht 15 ditë derisa të bëhet marrja me qira. Në Jura, megjithatë, banesat shpallen për 54 ditë dhe në Ticino për 42 ditë.
Në Jura, banesat shpallen për 54 ditë, që është më e gjatë se në të gjitha kantonet e tjera.

Qiramarrësit po lënë banesa të shtrenjta

Në nëntë nga dymbëdhjetë qytetet e ekzaminuara, prirja drejt kohëzgjatjes më të shkurtër të tenderit ka vazhduar që nga viti 2021. Më së shumti preken banesat e lira me deri në tre dhoma. Një arsye për këtë mund të jetë gjithashtu rritja e qirave pas dy raundeve të normave të interesit referencë – shumë qiramarrës ndoshta hoqën dorë nga banesat e tyre më të shtrenjta si rezultat.